Okolí Hospitálu Kuks postupně změní tvář, u Braunova Betléma utichne těžba dřeva

29. 10. 2018

Podpis Memoranda o spolupráci na záchraně Braunova Betléma se stal prvním krokem v postupné proměně okolí barokní perly východních Čech. Kolem soch Braunova Betléma by se už nemělo těžit dřevo a jezdit těžká technika. Bývalé lomy se změní na odpočinková místa.

Předmětem první etapy projektu Revitalizace Braunova Betléma je odborná studie, která obsahuje základní situaci a také detaily plánovaných objektů. Přinesla propočet nákladů a vymezila základní konstrukční materiály a postupy. Na studii navážou další stupně dokumentace a samotná projektová žádost.

„Cílem studie je zachovat atmosféru lesního zátiší a změnit areál ve vycházkové území. Navrhujeme u soch zcela vyloučit provoz těžké techniky a těžbu dřeva, která by na vnímání místa měla katastrofický dopad. Počítáme i s ochranou proti vlhkosti, která památku ničí,” shrnul před časem architekt Radek Pavlačka z architektonického studia Zahrada Olomouc názory urbanistů, dendrologů, restaurátorů, sochařů, zástupců kraje, obcí a zájmových sdružení, kteří se po šedesáti letech shodli na budoucí podobě Braunova Betléma.

Okolí Hospitálu Kuks postupně změní tvář, u Braunova Betléma utichne těžba dřeva

Podpis Memoranda o spolupráci na záchranu Braunova Betléma.

Právě tato shoda dala vzniknout Memorandu o spolupráci a předcházela prvním konkrétním krokům, jak zabránit degradaci významného sochařského díla čekající na zápis do UNESCO. Všechny strany se shodly také na tom, že tím, kdo projekt obnovy Betléma povede, bude destinační společnost Revitalizace KUKS o. p. s., která stojí i za obnovou barokního areálu v Kuksu.

„Naším cílem je zachovat Braunův Betlém dalším generacím. Zároveň chceme současným i budoucím návštěvníkům nabídnout důstojné zázemí a prostředí odpovídající významnosti Hospitálu Kuks, této barokní perly východních Čech. Jde nám společně o záchranu unikátního sochařského díla a zachování atmosféry celého areálu včetně návaznosti na okolí, tedy komponovanou barokní krajinu tak, jak ji stvořili hrabě Špork a Matyáš Braun. Udělám vše pro to, aby se toto dílo podařilo,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Podle prvních plánů se branou areálu stane minimalistická budova návštěvnického centra s toaletami, infocentrem a malým projekčním sálem.

Okolí Hospitálu Kuks postupně změní tvář, u Braunova Betléma utichne těžba dřeva

Možná podoba návštěvnického centra, kde bude začínat cesta do Braunova Betléma.

„Vznik návštěvnického centra jde ruku v ruce s ochranou památky. Má zajistit důstojný vstup do tak významného místa a předat nepoučenému návštěvníkovi informaci o hodnotě Braunova díla,“ doplnil architekt Pavlačka.

Těžká lesní technika bude památku objíždět po nové cestě. Stávající cestu, která získá přírodní povrch a bude sloužit pouze turistům, doplní nová lesní pěšina s vyhlídkami. Vzniklý dvoukilometrový okruh představí díla ze směru, z jakého Braun původně jejich návštěvu zamýšlel. Bývalé lomy se změní na odpočinková místa respektující lesní prostředí památky s pískovcovými balvany místo laviček. V areálu nebudou žádná hřiště ani jiné rušivé prvky.

Memorandum o spolupráci podepsali v pátek 23. března zástupci místních samospráv, ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, ředitel o. p. s. Revitalizace Kuks Martin Puš a hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Okolí Hospitálu Kuks postupně změní tvář, u Braunova Betléma utichne těžba dřeva

Návrh podoby ústřední část Braunova Betléma po revitalizaci.