Odstartoval 14. ročník výstavy Má vlast cestami proměn

23. 6. 2022

Strahovský klášter premonstrátů hostil slavnostní zahájení 14. ročníku unikátní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. Hlavním partnerem letošního ročníku je Královéhradecký kraj.

Slavnost zahájil česko – slovenskou hymnou operní pěvec a duše proměny hradu Grabštejn na Liberecku, a nyní také Osobnost projektu Cestami proměn, Luděk Vele. Celým dnem provázel moderátorský pár Jana Kubitová a Václav Žmolík.

Vítězné proměny ocenil jménem odborné poroty Pavel Bureš z generálního ředitelství Národního památkového ústavu a náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová, která převzala putovní Srdce vlasti od hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové.

„Pro Královéhradecký kraj je velká čest, že může být hlavním partnerem letošního ročníku. Je velmi důležité, že k obnově krajiny a našich krásných míst přistupujeme s pokorou a úctou i k našim předkům. Tuto soutěž považuji za vzorový příklad prezentace uskutečněných proměn, které mohou sloužit jako inspirace do dalších let,“ řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu.

Součástí programu byla mimo jiné vystoupení tanečních folklorních souborů Hořeňák a Hořeňáček, hudební skupiny AG Flek a v kostele zazněl zpěv scholy strahovských spolubratří a varhany strahovského regenschori Vladimíra Roubala.

Patronka projektu Blanka Stehlíková s prezidentem spolku Karlem Drhovským pokřtili katalog všech 91 vystavených proměn, který je opět doplněný přehlednou mapou a slouží jako turistický průvodce.

V letošním ročníku Královéhradecký kraj reprezentuje celkem devět projektů – rekonstrukce hřbitovní kaple v Bartošovicích v Orlických horách – Neratově, rekonstrukce historického domu v Bělči nad Orlicí, obnova historického kříže v Broumově, sportovní park U Svatých v Holohlavech, rekonstrukce autobusového terminálu v Hořicích, obnova slunečních lázní v Hořicích-Dachovech, renovace schodiště Bono Publico v Hradci Králové, budova základní školy v Kopidlně, dětské dopravní hřiště v Náchodě či proměna větrné elektrárny v Novém Hrádku.

O nejlepší proměnu nejen z našeho kraje můžete rozhodovat v hlasování zde.

Kompletní informace o celoroční putovní výstavě najdete na webu www.cestamipromen.cz.

Fotogalerie