Oborovník nasměruje deváťáky za vysněným středoškolským oborem

26. 8. 2020

Královéhradecký kraj vydal a všem žákům devátých tříd v regionu rozdá užitečnou pomůcku při výběru střední školy. Brožura Oborovník obsahuje v přehledné a jednoduché podobě kompletní nabídku oborů, které krajské střední školy nabízejí. Přihlášky do středoškolského studia se přijímají do 1. března.

Oborovník nasměruje deváťáky za vysněným středoškolským oborem

„Krajské střední školy poskytují velmi bohatou nabídku oborů. Abychom budoucím středoškolákům a jejich rodičům usnadnili výběr, rozhodli jsme se v Oborovníku uvádět informace obráceně, než bývá zvykem. Nejprve popisujeme konkrétní obor a k němu doplňujeme informace, jaké školy jej v kraji nabízejí. Zlepší to orientaci, protože zájemce o studiu nemusí pročítat nabídky všech škol, ale cíleně si vyhledá jen ty, které nabízejí to, čemu by se rád věnoval,“ uvedla náměstkyně pro školství Martina Berdychová.

Královéhradecký kraj v letošním roce vydá 5200 kusů Oborovníku, který rozdělí všem žákům devátých tříd v regionu.

Další možností, jak zvolit správnou školu, je její návštěva. Každá škola připravuje pro veřejnost dny otevřených dveří, kdy lze poznat školu, její prostory pro výuku i studentskou atmosféru. Pro dotazy a individuální návštěvu žáků a rodičů je také škola po domluvě otevřená kdykoliv. Informace o škole budoucí žáci získají i prostřednictvím webových stránek či profilů škol na sociálních sítích. Díky nim může uchazeč vidět mimoškolní aktivity i oborové úspěchy školy.

Nabídku škol dalších zřizovatelů (školy obecní, soukromé a církevní) mohou uživatelé nalézt na Školském informačním portálu Královéhradeckého kraje (www.sipkhk.cz).

„Přeji všem žákům devátých tříd šťastnou ruku při výběru, a ať se jim po vystudování podaří najít práci v oboru, který je bude naplňovat. Věřím, že si díky Oborovníku vyberou dobře a že je studium i práce budou bavit,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Pro první kolo přijímacího řízení podává uchazeč (resp. jeho zákonný zástupce) přihlášku řediteli střední školy do 1. března 2021 (v případě oborů s talentovými zkouškami je termín pro podání přihlášky 30. listopad 2020). Veškeré informace k přijímacímu řízení na střední školy najdete na webových stránkách www.sipkhk.cz v sekci Přijímací řízení.