Oblast Hradce Králové a Pardubic zatím z EU získala tři miliardy korun

7. 11. 2019

Evropský dotační program ITI hradecko-pardubické aglomerace zatím podpořil 152 projektů celkem třemi miliardami korun. Subjekty v aglomeraci mají v období 2014 až 2020 získat zhruba 3,7 miliardy korun. Zbylých 700 milionů korun by mělo být rozděleno v roce 2020. Příjemci dotací musejí své projekty dokončit nejpozději v roce 2023. Na konferenci k průběhu programu ITI to dnes řekl manažer programu Miroslav Janovský.

"Zcela hotových je 39 projektů, které dostaly dotaci 483 milionů korun," řekl Janovský. Například Přelouč postavila terminál u vlakového nádraží, vznikly dvě trolejové trati v Pardubicích, hradecký a pardubický dopravní podnik koupily nové trolejbusy. Hradec Králové nedávno dokončil stomilionovou rekonstrukci Muzea východních Čech.

Nejdražším projektem ITI je modernizace úpravny vody v Hrobicích na Pardubicku za 637 milionů korun. Úpravna po dokončení bude dodávat vodu více než 87.000 obyvatelům v aglomeraci. Významných 200 milionů korun půjde na krajský projekt přestavby Gayerových kasáren v Hradci Králové pro potřeby muzea.

Za aktuálně nejzajímavější projekt Janovský označil revitalizaci objektu Automatických mlýnů v Pardubicích, v němž by mělo vzniknout vzdělávací centrum, galerie, muzeum a veřejné prostory. Celková investice se odhaduje na 600 milionů korun.

Představitelé měst uvedli, že řadu projektů brzdí řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), na který se obracejí neúspěšní uchazeči a další stěžovatelé. Konkrétně jde o tendry na pořízení odbavovacích systémů MHD v Hradci Králové a Pardubicích a o inteligentní dopravní systém v Hradci Králové. Celkem mají tyto projekty hodnotu asi 300 milionů korun.

"Torpéduje to společnost, která se soutěže ani neúčastní. Připadá mi to absurdní," řekl hradecký primátor Alexandr Hrabálek k projektu inteligentního dopravního systému. Jeho pardubický kolega Martin Charvát uvedl, že řízení u ÚOHS je nepříjemnou komplikací. Možné řešení vidí v tom, že by zadavatel mohl již v průběhu řízení požádat ÚOHS v problémových záležitostech o stanovisko.

Pokud by se projekty nepodařilo dokončit v nynějším programovacím období, mohly by být zřejmě přesunuty do dalšího programovacího období. To by ale již nedostaly nynější dotaci ve výši 85 procent, ale jen 70 procent.

Janovský upozornil, že hlavním příjemcem dotací nejsou města Hradec Králové a Pardubice. Hradec Králové zatím získal dotace za 221 milionů korun a Pardubice za 364 milionů korun. "Mezi neúspěšnější žadatele patří univerzity s částkou 357 milionů korun a Pardubický a Královéhradecký kraj, které dohromady získaly 680 milionů korun. Firmy zatím získaly půl miliardy korun," řekl Janovský.

Řídicí výbor ITI hradecko-pardubické aglomerace již pracuje na přípravě dalšího dotačního období v letech 2021 až 2027. "Revize strategie ITI je již hotová. Ke stávajícím šesti dotačním oblastem nově přibude sociální oblast, která bude reagovat na stárnutí populace v aglomeraci," řekl Janovský. Upraveno bude i území oblasti s nárokem na dotace z ITI.

Objem dotačních peněz v programovém období 2021 až 2027 by mohl být podle Janovského na úrovni nynějšího období. Jasno o tom bude v roce 2020.

Fotogalerie