Objevujte náš kraj s veřejnou dopravou

27. 6. 2018

Času dovolených a prázdnin se přizpůsobuje i krajská veřejná doprava. Nejvýznamnější změnou na železnici je rozšíření provozu vybraných vlaků o letních prázdninách a zavedení nového spěšného vlaku „Humprecht“ z Hradce Králové do Českého ráje. Lepší autobusové spojení je do řady turisticky navštěvovaných destinací: krkonošské obce Malá Úpa, Prachovských skal nebo do Dětenic a Starých Hradů na Jičínsku.

Objevujte náš kraj s veřejnou dopravou

Vlak Humprecht

„Ve spolupráci s dopravcem jsme připravili nový spěšný vlak „Humprecht“, který každou sobotu až do 29. září propojí Hradec Králové, Hořice, Jičín a Sobotku. V Hradci Králové jsou zajištěny přípoje z dalších směrů, takže každý se může vydat na výlet do Českého ráje,"řekl první náměstek hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství Martin Červíček.

Cestující, kteří tohoto spoje využijí, mohou navštívit Prachovské skály, Jinolické rybníky, zříceninu hradu Trosky, hrad Kost nebo zámek Humprecht, který novému výletnímu vlaku propůjčil své jméno. Vlaky jedou v uvedeném období o sobotách a také ve svátky 5. a 6. července a 28. září.

V plném proudu je také sezona cyklobusů. Z měst až do hor a skalních měst budou vozit cyklisty i pěší turisty až do 30. září. Linky jezdí o sobotách, nedělích a ve státní svátek. Během letních prázdnin pak některé z nich dokonce každý den. Cyklobusovou dopravu financuje z větší části Královéhradecký kraj, dále přispívají jednotlivé mikroregiony.

Cyklobusy obsluhují čtyři turisticky atraktivní oblasti, z nichž některé zasahují do sousedních krajů i k severním sousedům v Polsku.

„V jízdních řádech nedošlo k žádným zásadním změnám. Všechny linky, které u dopravců objednáváme, se dokázaly u veřejnosti prosadit a mají dostatečnou obsazenost. K vůbec nejvytíženějším patří linky na Šerlich a na Pomezní Boudy,“uvedl náměstek Červíček.

Za celou sezonu najezdí cyklobusy přes 143 tisíc kilometrů a přepraví okolo 70 tisíc osob.

Do 2. září jsou o víkendech k dispozici také čtyři páry vlakových spojů v úseku Meziměstí – Wałbrzych, kdy vybrané spoje vedou až do Adršpachu.

Paralelně s nově zavedenými spojijsouk dispozici i čtyři páry vlakových spojů z Trutnova přes Královec, Lubawky, Kamiennou Góru do Sedzisławi. V Sedzisławi jsou dále zajištěny přípoje do polského vnitrozemí. V úseku Kamienna Góra – Sędzisław jsou do odvolání vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.

Soubory ke stažení