Obce mohou žádat o dotaci na pořízení územních plánů

18. 10. 2016

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotací (s možností víceletého financování) z programu „Podpora územně plánovacích činností obcí“ pro rok 2017 na dotační titul „Územní plán“. Pro žadatele je připraveno dvacet milionů korun. Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 17. října 2016 do 30. prosince 2016.

„Po zkušenosti z výzvy pro rok 2016, kdy zájem o dotace na územní plány byl obrovský, jsem ráda, že mohu opět vyhlásit tuto výzvu a pomoci tak malým obcím v jejich územním rozvoji,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Dotace je zaměřena na zpracování územních plánů obcí. Mezi uznatelné náklady patří zpracování návrhu územního plánu pro společné jednání a zpracování návrhu územního plánu pro veřejné projednání (včetně případného posouzení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území, pokud bude požadováno).

Možnými žadateli jsou obce na území ČR (mimo obce s rozšířenou působností, hl. město Prahu a mimo obce, které pořídily/pořizují územní plán a byly/jsou příjemcem dotace na pořízení návrhu územního plánu z Integrovaného operačního programu nebo z Programu rozvoje venkova).

Výše dotace na jeden územní plán je stanovena ve výši max. 80 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů, maximálně však 400 000 Kč. Tato dotace může být poskytnuta obcím, které nemají žádný územní plán, nebo mají územní plán obce nebo územní plán sídelního útvaru a jeho platnost skončí do 31. 12. 2020 (tj. územní plán schválený před 1. 1. 2007).

Více informací k výzvě a způsobu podávání žádostí včetně textu podprogramu, hodnotících kritérií a metodického pokynu k výzvě najdete zde, případně kontaktujte Veroniku Vároši - tel.: 224 861 508, e-mail: veronika.varosi@mmr.cz

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR