O titul Vesnice roku soutěží 15 obcí Královéhradeckého kraje

19. 5. 2017

V Královéhradeckém kraji se v souboji o titul Vesnice roku 2017 utká 15 obcí. V pondělí je začne postupně navštěvovat hodnotitelská komise. Počtem přihlášených se Královéhradecký kraj řadí na páté místo mezi kraji ČR. V celé republice se do soutěže přihlásilo celkem 212 obcí.

O titul Vesnice roku soutěží 15 obcí Královéhradeckého kraje
Hodnotitelská komise pro letošní ročník se již sešla ve svém plném složení. Svého zástupce v ní má jako jeden ze spolupořadatelů i krajský úřad. Na návštěvy jednotlivých obcí vyrazí členové komise už v pondělí 22. května. Každé z přihlášených obcí budou moci věnovat zhruba dvě hodiny,“ popsal další postup radní Pavel Hečko, v jehož gesci je oblast regionálního rozvoje, grantů, dotací a cestovního ruchu.

Předsedou desetičlenné komise je Luděk Homoláč, starosta obce Stračov, která zvítězila v Královéhradeckém kraji v roce 2015. Hodnotí se celá řada oblastí – koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Soutěž probíhá dvoukolově, kdy do celostátního hodnocení postupuje vždy vítězná obec z každého kraje. Slavnostní vyhlášení krajského kola se uskuteční 19. srpna ve vítězné obci. Celostátní kolo se uskuteční začátkem září. Jeho vítěz bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích a následně bude mít možnost bojovat o Evropskou cenu obnovy vesnice.

Podobně jako v jiných krajích se i v Královéhradeckém letos do soutěže přihlásilo méně obcí než v loňském roce. Tehdy jich o titul usilovalo 32.

Vesnice přihlášené v Královéhradeckém kraji a termíny návštěv hodnotící komise:

Pondělí 22. 5. 2017

Vysoká nad Labem (HK)

Kratonohy (HK)

Hlušice (HK)

Hrádek (HK)

Úterý 23. 5. 2017

Trnov (RK)

Přepychy (RK)

Librantice (HK)

Středa 24. 5. 2017

Křinice (NA)

Žďár nad Metují (NA)

Nahořany (NA)

Čtvrtek 25. 5. 2017

Borová (NA)

Nový Hrádek (NA)

Pohoří (RK)

Pátek 26. 5. 2017

Vilantice (TU)

Velký Vřešťov (TU)