Nový jízdní řád přinese více přímých spojů

2. 3. 2021

Od neděle 7. 3. 2021 pojedou autobusy podle nového jízdního řádu. Změny přinesou více přímých spojů mezi většími městy. V oblasti Libáňska začne fungovat nová dopravní koncepce.

Linka z Hradce Králové do Deštného v Orlických horách se dočká nových přímých spojů. V odpolední špičce pojedou autobusy mezi Hradcem Králové a Dobruškou přes Třebechovice pod Orebem každou hodinu.

Nové přímé spoje pojedou také mezi Náchodem a Trutnovem a mezi Trutnovem a Hradcem Králové.

„Stávající nabídku spojů mezi Trutnovem a Hradcem Králové doplní další spoje tak, že od 6:20 do 18:30 pojedou z Hradce Králové každé dvě hodiny. Mezi Hradcem Králové a Dvorem Králové nad Labem tyto spoje prokládají vlaky R14 tak, že každou hodinu jede přímý spoj,“ říká radní pro dopravu Václav Řehoř.

Hojně navštěvovaným Adršpašsko-teplickým skalám má od nadměrné automobilové dopravy pomoci zavedení čtyř nových párů autobusových spojů, které pojedou z Police nad Metují a zpět o víkendech.

Ve spolupráci se Středočeským krajem a tamním organizátorem regionální dopravy začne v oblasti Libáňska fungovat nová dopravní koncepce na mezikrajských linkách. Dílčí dopad bude mít i na ostatní linky.

„Cílem navržených úprav je zejména posílení spojení z oblasti Libáně, Kopidlna a Dětenic do Mladé Boleslavi, která je významným spádovým centrem pro daný region a je zde možnost přestupu do řady dalších směrů, zejména do Prahy. Cestujícím v oblasti Libáně doporučujeme podrobnější studium jízdních řádů,“ vysvětluje radní Václav Řehoř.

Více přímých spojů pojede také mezi Jičínem a Mladou Boleslaví.

Přehled změn jízdního řádu podle jednotlivých oblastí najdete v přiloženém souboru.

S novým jízdním řádem začínají platit také nové názvy vybraných zastávek na území Královéhradeckého kraje. Informace o změnách názvů najdete zde.

Přehled změn v jednotlivých oblastech

HRADECKO

Úprava odpoledních a večerních spojů na linkách IREDO 104, 105 a 106

Na lince IREDO 105 dojde k úpravě spojů, které jsou v provozu v úseku Myštěves – Nový Bydžov. Spoj vedený v 16:25 z Hradce Králové skončí již v Myštěvsi a spoj v 19:25 z Hradce Králové, který dosud končil v Myštěvsi, bude prodloužen až do Nového Bydžova.

Na lince IREDO 106 bude zrušen podvečerní spoj vedený v 18:02 z Nechanic přes Třesovice do Hradce Králové. Spojení pro cestující z Třesovic, Popovic a Sobětuše je nadále možné s přestupem v Nechanicích.

 Na lince IREDO 104 bude zaveden nový večerní spoj ve 20:00 z Nechanic přes Kunčice, Boharyni, Roudnici a Libčany do Hradce Králové. Cestující z obcí Kunčice, Boharyně a Puchlovice tak získají novou možnost večerního spojení z Hradce Králové, mohou využít spoj linky IREDO 105 v 19:25 z Hradce Králové do Nechanic a v Nechanicích přestoupit na spoj linky IREDO 104.

Obsluha průmyslové zóny Zábědov a zlepšení přípojů na vlaky v Chlumci nad Cidlinou

Spoj linky IREDO 151 dosud vedený ve 4:35 z Nového Bydžova do Chlumce nad Cidlinou pojede nově až v 5:00 s příjezdem do Chlumce nad Cidlinou k železniční stanici v 5:21. Zajistí tak přípoj k rychlíkům ve směru do Hradce Králové a Prahy.

Spoj linky IREDO 151 v 5:17 z Nového Bydžova bude ukončen na zastávce Nový Bydžov,Zábědov,prům.zóna. Tento spoj má v Novém Bydžově přípoje od linek IREDO 101, 102, 150, 153, 155, 156, tzn. spojení do průmyslové zóny Zábědov je zajištěno z většiny obcí na Novobydžovsku. Spoj vedený v 5:05 z Chlumce nad Cidlinou pojede nově ve stejném čase během školního roku i o prázdninách a bude zajíždět do zastávky Nový Bydžov,Zábědov,prům.zóna. V odpoledních hodinách bude možné z průmyslové zóny Zábědov využít spoje v časech 14:11 do Chlumce nad Cidlinou a 14:14 do Nového Bydžova.

Úprava okrajových spojů na linkách 172 a 607

Po dohodě s Pardubickým krajem dojde k úpravě na lince IREDO 607. Místo spoje ve 4:10 z Chlumce nad Cidlinou do Pardubic, který byl dlouhodobě po území Královéhradeckého kraje zcela nevyužitý, se zavádí večerní spoj v 18:40 z Chlumce nad Cidlinou přes Klamoš do Rohovládovy Bělé. Tento spoj má v Chlumci nad Cidlinou zajištěny přípoje od rychlíků z Prahy a Hradce Králové a od spěšného vlaku od Nového Bydžova.

JIČÍNSKO

Nová dopravní koncepce v oblasti Libáně a Kopidlna

Ve spolupráci se Středočeským krajem a organizátorem IDSK bude od 7.3.2021 spuštěna v oblasti Libáňska nová dopravní koncepce na mezikrajských linkách s dílčím dopadem do ostatních linek. Cílem navržených úprav je zejména posílení spojení z oblasti Libáně, Kopidlna a Dětenic do Mladé Boleslavi, která je významným spádovým centrem pro daný regionu a je zde možnost přestupu do řady dalších směrů, zejména do Prahy. Cestujícím v oblasti Libáně doporučujeme podrobnější prostudování jízdních řádů.

Linka IREDO 723 bude vedena z Kopidlna přes Libáň, Dětenice, Rokytňany, Březno a Řepov do Mladé Boleslavi. Součástí této linky jsou také spoje zajišťující dopravu zaměstnanců na 3 směny do průmyslových podniků v Mladé Boleslavi a Řepově. Na lince pojedou také 4 páry víkendových spojů, které nahradí dosavadní víkendové spoje vedené z Kopidlna do Dolního Bousova.

Linka IREDO 735 bude vedena v trase Kopidlno – Údrnice – Libáň – Dětenice – Dolní Bousov. Na lince dochází k dílčím úpravám časových poloh.

K úpravám dochází také na lince 260890. Na této lince bude také zajištěno spojení na 3 směny do Mladé Boleslavi, včetně spoje na noční směnu v neděli, který bude výchozí z Kopidlna.

Více přímých spojů z Jičína do Mladé Boleslavi a zpět

Na trase z Jičína do Mladé Boleslavi dojde v pracovní dny k propojení spojů v časech, kdy bylo dosud nutné přestupovat v Sobotce. Díky tomu bude nově zajištěno přímé spojení z Jičína do Mladé Boleslavi v časech 5:18 a 6:35, z Mladé Boleslavi do Jičína v 6:20 (z noční směny) a v 18:30.

Úpravy dopravní obslužnosti obce Libošovice

Z důvodu dlouhodobě velmi nízkého využití bude po území Královéhradeckého kraje zrušen první spoj linky IDOL 365 ze Sobotky do Turnova (odj. ze Sobotky ve 4:35). Nově bude na této lince veden večerní spoj s odjezdem v 18:30 ze Sobotky do Turnova.

Přes Libošovice budou vedeny také vybrané spoje linky IREDO 512, které zajistí přímé spojení do Jičína, například za účelem návštěvy lékařů či úřadů. Spojení bude zajištěno v 7:52 z Libošovic a zpět ve 12:40 z Jičína.

Úpravy časových poloh na trase Nová Paka – Lázně Bělohrad – Hořice

S ohledem na dlouhodobě velmi nízké využití budou zrušeny spoje ve 4:25 z Nové Paky do Lázní Bělohrad a ve 4:58 z Lázní Bělohrad do Hořic.

Částečnou náhradou za první uvedený spoj bude prodloužení prvního spoje linky IREDO 507 do Jičína, který bude nově výchozí v Horní Nové Vsi. Cestující mezi Novou Pakou a Hořicemi mohou využít spojů vedených cca 30 minut před a po rušených spojích.

V dopoledních hodinách ve směru z Hořic do Nové Paky budou sjednoceny časové polohy spojů ve školní rok a o prázdninách. Spoje tak pojedou v pracovní dny celoročně z Hořic na Novou Paku po 8., 9., 11. a 13. hodině.

V odpoledních hodinách dojde k zavedení nového spoje v 17:13 z Nové Paky do Hořic, který má v Hořicích zajištěnou návaznost na Hradec Králové. Poslední spoj z Nové Paky do Hořic (po 18. hodině) bude nově veden přímo bez nutnosti přestupu v Lázních Bělohrad.

DOBRUŠSKO, ORLICKÉ HORY

Rychlejší spojení Hradce Králové – Dobrušky a Orlických hor

Komplexní změny se dočká linka IREDO 264 Deštné v Orlických horách – Bačetín – Dobruška – Opočno – Třebechovice pod Orebem – Hradec Králové. Na lince dochází k zavedení nových přímých spojů mezi Hradcem Králové a Deštným v Orlických horách.

Nové spoje pojedou v pracovní dny z Hradce Králové ve 12:50, 13:50 a 16:50, z Dobrušky pokračují ve svém současném čase odjezdu do Deštného v Orlických horách. V odpolední špičce je tak nabídnuto rychlejší spojení mezi Hradcem Králové, Opočnem a Dobruškou každou hodinu od 12:50 do 18 hodin. V Opočně je zajištěna přestupní vazba vybraných spojů na linku IREDO 265 ve směru Přepychy, Voděrady, Lično (13:40, 14:35, 15:40, 16:35), resp. Bolehošť (14:38). Díky této změně dochází v odpolední špičce ke zkrácení doby nutné k přepravě o 15 až 20 minut oproti současnému stavu. Stejně tak jsou zajištěny přípoje v Dobrušce na spoje směr Dobré, Nový Hrádek a Olešnice v Orlických horách. V opačném směru je spoj s odjezdem v 6:31 z Deštného v Orlických horách nově protrasován přes Třebechovice pod Orebem do Hradce Králové. Z Dobrušky jsou zavedeny nové spoje do Hradce Králové v 11:25 a 14:15.

Z důvodu minimálního využití se ruší spoj v 8:25 z Třebechovic pod Orebem do Dobrušky a 7:46 z Třebechovic pod Orebem do Dobrušky.

Školní spoj na Nový Hrádek

Na základě dlouhodobé žádosti Olešnice v Orlických horách dochází s platností od 7.3.2021 k uspíšení školního spoje z Olešnice v Orlickcých horách přes Sněžné. Autobus pojede z Olešnice v Orlických horách nově již v 7:18 a na Nový Hrádek přijede v 7:42.

RYCHNOVSKO

Úprava dopravní obslužnosti mezi Rychnovem nad Kněžnou a Rokytnicí v Orlických horách

Z důvodu minimálního využití je zrušen spoj v 5 hodin z Rychnova nad Kněžnou do Rokytnice v Orlických horách, který byl minimálně využíván.

Naopak v podvečerních hodinách pojede na lince IREDO 201 nový spoj v 18:10 z Rychnova nad Kněžnou do Rokytnice v Orlických horách.

Úprava dopoledního spojení mezi Rychnovem nad Kněžnou a Hradcem Králové

S ohledem na ukončení provozu komerční linky 660554 dochází k jejímu převzetí do závazku Královéhradeckého kraje v úseku Rokytnice v Orlických horách – Častolovice,,žel.st., kde navazuje vlak směr Týniště nad Orlicí a Hradec Králové. V úseku Třebechovice pod Orebem – Hradec Králové je náhrada zajištěna linkou IREDO 264. V opačném směru budou autobusové spoje z Hradce Králové do Rychnova nad Kněžnou odjíždět v 9:30 (nově linka 700991) a v 11:30 (linka IREDO 115), aby byl zajištěn proklad s vlakem. Rozsah dopravy v úseku Častolovice – Rychnov nad Kněžnou se nemění.

BROUMOVSKO

Víkendové spoje z Police nad Metují do Adršpachu

V rámci podpory alternativ k individuální dopravě v oblasti Adršpašsko-Teplických skal rozšiřujeme počet spojů o víkendech mezi Policí Nad Metují a Adršpachem. Nově na trasu vyrazí o víkendech 4 páry spojů.

NÁCHODSKO

Více přímých spojů na mezi Náchodem, Červeným Kostelce, Úpicí a Trutnovem

Na páteřní trase mezi Náchodem, Červeným Kostelcem, Úpicí a Trutnovem dojde ke spojení úsekových spojů do jedné trasy. Vznikne tak např. přímý spoj z ve 4:40 z Náchoda do Trutnova, v 4:30 z Úpice do Náchoda, v 14:40 z Trutnova do Náchoda apod.

Posun dopoledních spojů Zábrodí a Suchovršice

Z provozních důvodů dopravce CDS Náchod vznikne nový spoj v 9:35 z Červeného Kostelce přes Zábrodí do Náchoda. Z toho důvodu přes Zábrodí nepojede spoj v 10:05 z Červeného Kostelce, který bude veden přes Horní Radechovou. Z Úpice do Trutnova přes Suchovršice pak pojede spoj v půl 11, namísto spoje v půl 10. Na trase přes Starý Rokytník dojde k opačnému prohození časů.

TRUTNOVSKO

Více přímých spojů Trutnov – Dvůr Králové nad Labem – Hradec Králové

Stávající nabídku spojů mezi Trutnovem a Hradcem Králové doplní další spoje tak, že od 6:20 do 18:30 pojedou z Hradce Králové každé dvě hodiny. Mezi Hradcem Králové a Dvorem Králové nad Labem tyto spoje prokládají vlaky R14 tak, že každou hodinu jede přímý spoj.

Více přímých spojů od Trutnova do horských středisek a změny

Spoje z Pece pod Sněžkou či Malé Úpy budou propojeny ve Svobodě nad Úpou se spoji Janské Lázně – Trutnov. V opačném směru např. spoj v 14:55 z Trutnova do Janských Lázní bude nově prodloužen až do Malé Úpy. Některé spoje odpoledne z Trutnova budou posunuty tak, aby se časově nepřekrývaly s komerčními spoji dopravců od Prahy do Krkonoš.

Z Havlovic, Libňatova a Maršova lépe do práce

Ranní spoj z Úpice do Hajnice bude veden nově přes Havlovice a Libňatov a díky návaznostem v Hajnici zajistí pro obyvatele výše zmíněných obcí pohodlné spojení na 6.hodinu do Dvora Králové nad Labem i Volanovské průmyslové zóny. Odpoledne v opačném směru je spojení zajištěno stejně.

Do Prahy v odlišných časech

Od Trutnova či Vrchlabí do Prahy vypraví dopravci své spoje v mírně odlišné časy. Rozsah provozu bude záviset na aktuální epidemiologické situaci, jelikož spoje jsou vedeny na ekonomické riziko dopravců.

Soubory ke stažení