Nemocnice dostanou dalších 86 kyslíkových přístrojů pro léčbu covid-19

13. 11. 2020

Královéhradecký kraj dnes rozdistribuuje dalších 86 HFNO přístrojů pro vysokoprůtokovou kyslíkovou léčbu, která se využívá během hospitalizace pacientů se středně těžkými projevy nákazy covid-19.

Od ministerstva zdravotnictví jsme obdrželi dalších 86 HFNO přístrojů, které dnes rozvezeme mezi nemocnice v našem kraji. Díky tomu budeme mít dostatečnou kapacitu přístrojů pro tento typ léčby covid-19 a jsme připraveni na zvládnutí situace v nadcházejícím období,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Nové přístroje kraj rozdělí mezi nemocnice v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, ale i mezi Fakultní nemocnici Hradec Králové a Nemocnici Vrchlabí.

Už minulý týden kraj obdržel 13 kusů těchto zařízení, která přibyla k těm, co nemocnice již vlastní. Spolu s dalšími 86 přístroji tak bude v Královéhradeckém kraji celkem už více jak sto kusů HFNO přístrojů.

Vysokoprůtoková kyslíková terapie (HFNO) je systém pro nosní podávání kyslíku, který je důležitý ve chvíli, kdy pacientův zdravotní stav vyžaduje podporu, ale není natolik vážný jako v případě umělé plicní ventilace.

Kromě materiální pomoci stát kraji pomáhá také personálně. Aktuálně v krajských nemocnicích pomáhá 34 příslušníků Armády ČR. Nově vojáci nastoupí také ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Děkuji armádě za poskytnutí pomoci v našich nemocnicích, kde je momentálně potřeba každá volná ruka. Na základě našeho požadavku nově nastoupí osm vojáků také do hradecké fakultní nemocnice, kde budou pomáhat zdravotníkům v péči o hospitalizované pacienty,“ doplnil hejtman Červíček.

Ve čtvrtek 12. 11. bylo v Královéhradeckém kraji podle hygieniků 5941 aktivních případů nákazy covid-19. Nejvíce na Hradecku, Trutnovsku a Náchodsku. Celkem se už v kraji nakazilo téměř 24 tisíc lidí.