Nelegální billboardy u silnic I. tříd bude odstraňovat Údržba silnic Královéhradeckého kraje

23. 2. 2018

Krajští radní na svém posledním zasedání pověřili Údržbu silnic Královéhradeckého kraje odstraňováním nezákonně umístěných reklamních zařízení. Přibližně 800 nelegálních billboardů bude v následujících letech odstraněno.

Ředitelství silnic a dálnic ČR informovalo krajský úřad o existenci přibližně 800 nezákonně umístěných reklamních zařízení, které je potřeba z pohledu silničního správního úřadu odstranit. Krajští radní tímto úkolem pověřili Údržbu silnic Královéhradeckého kraje.

„Výhodou je flexibilnější způsob zajištění odstraňování reklamních zařízení a jednodušší řešení možných problémů, protože Údržbu silnic Královéhradeckého kraje kraj stoprocentně vlastní,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Červíček zodpovědný za oblast dopravy.

Odstraňování nelegálních billboardů u silnic I. třídy potrvá několik let. Předpoklad je, že krajští silničáři budou likvidovat přibližně 15 kusů nelegálních reklamních zařízení měsíčně, a to s ohledem na jejich další povinnosti vyplývající z ročního období.

„Odhadujeme, že u dvou třetin případů dojde k odstranění reklamních zařízení na základě výzev vlastníkům billboardů nebo nemovitostí, na nichž je reklamní zařízení umístěno. Zbývající případy je nutné řešit pomocí Údržby silnic Královéhradeckého kraje,“ dodal náměstek Červíček.

Do dnešního dne Královéhradecký kraj, na základě doposud vedených řízení, odstranil šest nelegálních reklamních zařízení, jejichž majitelé na výzvy k jejich odstranění nereagovali. Celkové náklady se vyšplhaly na téměř 62 000 korun.