Nejen v Hradci Králové začal Konkrétní podzim

10. 9. 2019

Galerie v Hradci Králové, Holicích a Pardubicích hostí od začátku září unikátní výstavní projekt. S finanční podporou Královéhradeckého kraje zde představují svá díla umělci sdružení v Klubu konkretistů. Letošním tématem rozsáhlé výstavy je minimalismus, abc.art či minimal.art.

Nejen v Hradci Králové začal Konkrétní podzim

„Minimalismus, už to slovo vypadá jako léčka na diváka. Zjednodušit složitosti našeho světa tak, aby se nestaly banálními, není tak snadné, jak vypadá. Vyjádřit se prostě a jednoduše je nepochybná kvalita. Život je TAK komplikovaný a záludný!“ uvádí kurátorka výstavy Martina Vítková.

Jednotlivé výstavy mohou diváci nalézt tradičně v Hradci Králové, ale to v Galerii AMB, Galerii U Klicperů, FOX Gallery a také v Galerii U Přívozu SVK. V Pardubicích vystavují konkretisté v Galerii FONS, Mázhaus a ve Východočeské galerii. Minimalismus mohou zájemci obdivovat také v holickém kulturním domě.

Druhé kolo výstavy pokračuje v říjnu a začíná 3. října vernisáží výstavy Kataríny Balúnové a Roberta Urbáska v Galerii AMB a následně i se slavnostně otevře i nová expozice v Galerie U Přívozu SVK.

„Souhra děl vystavených v Galerii U přívozu bude vybroušená jako diamant. Pečlivě vybraní umělci několika generací pracují s různými médii, výrazně na sebe upozorňuje sklo. Materiál, z něhož lidé vyrábějí číše na víno, okenní tabule i věštecké koule. Pozoruhodným momentem je rovněž otázka hranic obrazu, zájem o základní bázi a také o městskou urbánní kvalitu, která nás chtíc nechtíc mění a vychovává,“ hodnotí výstavu její kurátorka Martina Vítková.

Ke každé výstavě je k dispozici leporelo katalog a připravuje se řada doprovodných programů, jako jsou například workshopy a dílny či komentované prohlídky. Informace naleznete na webových stránkách Klubu konkretistů.

Všechny výstavy Konkrétního podzimu jsou určeny pro nejširší veřejnost. „Výtvarné umění je důležitou součástí našeho života a my vás opravdu nebudeme nutit do komentářů a hlubokých myšlenek! Nechte se okouzlit, inspirovat, nedechněte se…,“ dodávají pořadatelé.