Návrh koncepce zdravotnictví Královéhradeckého kraje jde do zastupitelstva

18. 11. 2015

Rada Královéhradeckého kraje schválila podobu koncepce krajského zdravotnictví na období 2016 – 2020. Na její tvorbě se podílelo kolem 130 odborníků včetně samotných lékařů, zástupců nemocnic i ekonomů. Nová koncepce má zabezpečit funkčnost krajského zdravotnictví v následujících pěti letech a zamezit hrozbám, které se ve zdravotnickém oboru vyskytují.

Návrh koncepce zdravotnictví Královéhradeckého kraje jde do zastupitelstva
Původní koncepce přijatá v roce 2011 bude po schválení zastupitelstvem nahrazena novou. V současné době je podle odborných analýz největším problémem zdravotnictví v kraji nedostatek kvalifikovaného personálu napříč profesemi. Cílem koncepce tedy je tuto situaci stabilizovat a zamezit například odchodům lékařů a zdravotních sester z tohoto oboru, či do zahraničí.

Zdravotnický personál je to nejcennější, co zdravotnická zařízení v současné době mají. Je proto nutné společně hledat cesty, jak stávající personál v našem kraji udržet a jak vychovat odborné zdravotnické pracovníky pro budoucí období. Jedná se v současné době o dominantní vliv, který bude určovat další možný rozvoj rozsahu poskytovaných zdravotních služeb v našem kraji,“ říká radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Na rozdíl od minulé koncepce je tato zpracována pro celý Královéhradecký kraj. Kromě všech krajských zařízení byli osloveni a do ní zahrnuti praktičtí lékaři z regionu, nebo například Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Existence Koncepce zdravotnictví pro následující období je dána jak potřebou samotného Královéhradeckého kraje, stejně jako je i jednou z podmínek pro úspěšné čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie pro oblast zdravotnictví. Tvorba návrhu Koncepce zdravotnictví proběhla v odborných pracovních skupinách s primáři, přednosty, či náměstky léčebně preventivní péče a dalších. V těchto skupinách se pak formulovaly požadavky koncepce.

Návrh koncepce zdravotnictví Královéhradeckého kraje pro období 2016 – 2020 byl zastřešen společností Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s. a předpokládá se, že jejím prostřednictvím bude koncepce průběžně aktualizována a naplňována.