Stavební práce v broumovské nemocnici skončily

29. 6. 2022

Královéhradecký kraj dokončil stavební úpravy v broumovské nemocnici. Budova je nově zateplená, má vyměněná stará okna a díky přestavbě části druhého nadzemního podlaží zde nově vzniklo 12 pokojů oddělení lůžek následné péče a prostory pro personál. Opravená byla i střecha. Kraj za oba stavební projekty, které chvíli běžely souběžně, zaplatil téměř 42 milionů korun bez DPH.

Stavební práce v broumovské nemocnici skončily

„V broumovské nemocnici jsme úspěšně dokončili dva stavební projekty. Podařilo se nám kompletně zateplit celý objekt, opravit část střechy i přestavět druhé nadzemní podlaží. Přestavba oddělení lůžek následné péče spojená s opravou střechy trvala 47 týdnů a skončila letos v lednu. Zateplit celou budovu a vyměnit okna se podařilo za necelých 20 měsíců. Náklady na stavební práce, projekční činnost, technický i autorský dozor a bezpečnost práce se u obou projektů dohromady dosáhly téměř 42 milionů korun,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.

Projekt zateplení broumovské nemocnice začal v říjnu loňského roku a letos v květnu byl hotový. V průběhu devatenácti měsíců dělníci vyměnili všechna okna i parapety a stěny budovy pokryli izolačními fasádními deskami z čedičové minerální vlny o tloušťce 300 mm. Tyto stavební úpravy zefektivnily vytápění objektu a snížily únik tepla. Projekt byl spolufinancován ze zdrojů Evropské unie v rámci Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a celkem stál 19 milionů korun bez DPH.

Čtěte také: Broumovská nemocnice otevřela nové oddělení JIP za více jak 31 milionů korun

„Ve 2. nadzemním podlaží Nemocnice Broumov byla dokončena třetí závěrečná etapa stavebních úprav. Díky ní zde vzniklo 26 lůžek následné péče a dále například provozní zázemí, sesterna nebo pracovna fyzioterapeuta. V investicích do krajských zdravotnických zařízení neustále pokračujeme, abychom zaměstnancům zajistili moderní a efektivní prostředí a ti tak pacientům mohli poskytovat jen nejlepší péči,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Kromě přestavby oddělení pracovali dělníci také na střeše nemocnice, kde vyměnili část střešní krytiny a dřevěného bednění. Stávající prvky krovu byly opatřeny napouštěcím nátěrem proti dřevokazným houbám, hmyzu a plísním. Silně napadené části dřeva vyměnili řemeslnici za nové. Projekt za téměř 23 milionů bez DPH, které kraj uhradil kompletně ze svého rozpočtu, obsahoval i klempířské práce a montáž okapů a střešní části hromosvodů.

Čtěte také: V Broumově se otevřelo zrekonstruované oddělení následné a dlouhodobé péče za 23 milionů korun

„V uplynulých letech kraj nechal v broumovské nemocnici zmodernizovat oddělení JIP či NIP a DIOP a nyní jsme dokončili další dvě velké zakázky. Těmito investicemi děláme vše pro to, abychom na Broumovsku zachovali zdravotní péči a zajistili obyvatelům této části našeho kraje funkční a moderní nemocnici s potřebnými službami, za kterými by jinak museli dojíždět do Náchoda,“ dodal hejtman Martin Červíček.

Fotogalerie