Náměstkyně Berdychová: Kromě názvů organizací se pro žáky a učitelské sbory nic nemění

8. 12. 2017

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo úpravu sítě středních škol zřizovaných krajem, a to formou sloučení nebo splynutí celkem 21 krajských příspěvkových organizací.

V posledních dnech se začaly šířit některé zkreslené informace, které je třeba uvést na pravou míru.

V první řadě je třeba konstatovat, že současní žáci všech škol dotčených optimalizací dokončí studium v oborech, do kterých byli přijati. Případné změny vzdělávací nabídky se budou týkat až nově přijímaných žáků.

V případech sloučení škol pracovní poměry ředitelů i všech ostatních zaměstnanců sloučením zanikajících organizací přecházejí v plném rozsahu na nástupnické příspěvkové organizace. Také v případech splynutí škol pracovní poměry ředitelů i všech ostatních zaměstnanců škol nezanikají a přecházejí na splynutím vznikající nové příspěvkové organizace. Sloučení ani splynutí tedy nemá vliv na pracovní úvazky běžných učitelů, kteří zajišťují výuku.

„Kromě nových názvů organizací se pro žáky ani učitelské sbory od 1. 7. 2018 nic nemění. Ohroženy nebudou ani ukončené či probíhající projekty s podporou evropských prostředků, které rovněž přecházejí na nástupnické, resp. nově vznikající, organizace. Je pochopitelné, že optimalizační kroky nejsou a nikdy nebudou populárním řešením. Je to ale věc, kterou musíme dříve nebo později učinit, a proto prosím všechny dotčené školy a města o spolupráci, bez níž se nyní neobejdeme.“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová.