Na stožáru krajského úřadu počtvrté zavlaje tibetská vlajka

22. 2. 2019

Počtvrté v historii Královéhradeckého kraje zavlaje na oficiálním stožáru na nádvoří krajského úřadu tibetská vlajka. Vedení krajské samosprávy rozhodlo o opětovném připojení se k symbolické vzpomínce na protičínské povstání v Tibetu v roce 1959. Oficiální vyvěšení tibetské vlajky se uskuteční 8. března od 10 hodin.

Na stožáru krajského úřadu počtvrté zavlaje tibetská vlajka

„K celosvětové kampani Vlajka pro Tibet jsme se vrátili v roce 2016. Symbolicky tak vyjadřujeme solidaritu s lidmi, kteří nežijí ve svobodné společnosti. Vyvěšením tibetské vlajky 10. března se hlásíme k demokratickým hodnotám, které je nezbytné neustále bránit a připomínat,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner, který je iniciátorem této kampaně.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Akce připomíná 80 tisíc obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Kořeny povstání sahají do počátku 50. let, kdy armáda komunistické Číny vnikla na tibetské území a zabrala jej. Česká republika se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojila poprvé v roce 1996.