Na Sněžku se půjde pro Pavlínku, která přežila onemocnění meningokokem

25. 4. 2017

Jubilejní pátý ročník charitativního výstupu na Sněžku, který pořádá Nadační fond KlaPeto, se uskuteční v sobotu 27. května v Peci pod Sněžkou. Letos se akce bude konat pro dvouletou Pavlínku Josiekovou z Karviné, která v sedmi měsících onemocněla zákeřným meningokokem. Svůj boj o život vyhrála, ale nemoc postihla mozek i zrak a Pavlínce musela být amputována pravá nožička nad kolenem.

Na Sněžku se půjde pro Pavlínku, která přežila onemocnění meningokokem

Nadační fond KlaPeto tento rok organizuje již pátý ročník úspěšné charitativní akce. Autorem projektu je handicapovaný atlet, mistr ČR v hodu diskem a oštěpem, Jaroslav Petrouš. „Necelé dva roky po amputaci levé nohy nad kolenem jsem se rozhodl vyjít na nejvyšší českou horu. Poprvé to bylo pro malou Simonku, která přišla o nožičku kvůli onkologickému onemocnění. Z bláznivého nápadu se zrodila tradiční charitativní akce, která rok od roku láká stále více lidí, a především se nám každý rok daří vybrat na transparentní účet NF KlaPeto více peněz pro handicapované děti,“ říká Petrouš.

Výstup na Sněžku se uskuteční opět poslední květnovou sobotu – 27. května v 9:00 hodin v Peci pod Sněžkou. Hlavní tváří akce se stala Pavlínka Josieková, která v sedmi měsících prodělala meningokovou sepsi s meningitidou typu C. Svůj boj o život Pavlínka vyhrála, což je v tomto věku téměř zázrak, ale nemoc si vybrala krutou daň. „V květnu 2015 jsme museli s malou do nemocnice, měla horečku a modrou rýhu na čele. O měsíc později jí musela být amputována pravá nožička nad kolenem. Na mozku má hematom a nemoc zasáhla i oční centrum. Vyšetřením v roce 2015 jsme se dozvěděli, že Pavlínka vidí zhruba na 30 centimetrů,“ říká maminka Veronika. Pavlínka trpí také epilepsií. „Dnes jsou Pavlínce dva roky, ale mentálně odpovídá zhruba půlročnímu miminku. Ten rok a něco se učila vše úplně od začátku, jako by se znovu narodila. Naučila se znovu otáčet tam i zpět, vyleze na všechny čtyři a naučila se i sednout. Pomalu ji seznamujeme i s protézou, ale sama zatím nestojí a nechodí,“ vypráví maminka.

Pavlínka potřebuje jezdit k protetikovi do Uherského Hradiště a na rehabilitace, rodina ale nemá finanční prostředky na vůz. Rádi bychom jim právě na něj přispěli,“ vysvětluje spoluzakladatelka Nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová. „Vždy se jde na Sněžku pro jedno konkrétní dítě, ale vybrané peníze pomáhají dalším těžce zdravotně postiženým dětem. Loni se nám podařilo vybrat neuvěřitelných 863 tisíc a obdarovat celkem šestnáct dětí. Letos doufáme, že společně dosáhneme na magický milion. Žádostí o pomoc už nyní evidujeme tři desítky,“ dodává Klasnová. Nadační fond KlaPeto pomáhá dětem napříč handicapy, peníze jsou použity obvykle na rehabilitační pobyty a kompenzační pomůcky, které nehradí pojišťovny. „Všichni, kdo přispějí, se mohou na našich webových stránkách www.klapeto.eu a facebooku dočíst, které konkrétní děti byly obdarovány a na co byly peníze použity,“ říká Petrouš.

Výstup na Sněžku bude jako vždy spojen s dětským dnem s řadou atrakcí na centrálním parkovišti v Peci pod Sněžkou. Akce se mohou zúčastnit všichni, včetně handicapovaných. I tento ročník budou vyrobena speciální benefiční trička s logem projektu „Na Sněžku pro Pavlínku“, která budou od března k zakoupení na webových stránkách NF KlaPeto www.klapeto.eu. Zakoupením trička v hodnotě 200 korun můžete tento den využít lanovku na Sněžku a zpět zdarma. Lidé mohou přispět také libovolnou částkou na transparentní účet – 2200692979/2010. „Každá vybraná koruna jde přímo na pomoc dětem. Zakládáme si na tom, že peníze nepoužíváme na režii a všichni naši spolupracovníci jsou, tak jako my, dobrovolníci,“ uzavírají Klasnová s Petroušem.

Již nyní jsou v e-shopu na www.klapeto.eu k dostání benefiční trička.

Text: KlaPeto

Foto: David Malík/Blesk

Soubory ke stažení