Na hradecké stavebce vědí, že bez firmy to nejde

30. 6. 2016

Němečtí praktikanti se díky spolupráci SPŠ stavební HK a Berufschule v Bad Tölzu zúčastnili opětovné výměnné praxe - tentokrát u firmy Valc s.r.o. v Hradci Králové, a to v době od 5. 6. 2014 do 18. 6. 2016. Odborná praktika zahájila čtvrtou etapu výměnných studijních pobytů, při kterých se střídavě od roku 2013 žáci obou škol zapojovali do práce u firem v Čechách a Německu.

Na hradecké stavebce vědí, že bez firmy to nejde

Výměnné praxe se uskutečňují v rámci projektu Erasmus, jsou zaštítěné organizací Tandem. Na její úspěšné realizaci mají zásluhu nejen autoři projektu – paní ředitelka Mgr.Nataša Ungermannová , ředitel Staatliche Berufschule Josef Bichler spolu s panem Hansem Haslingerem a vyučující německého jazyka na škole Mgr.Hana Pinková, ale i Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem v Regensburgu.

Velké poděkování patří stavební firmě VALC s.r.o., která letošním německým praktikantům umožnila práci na stavbě “Galerie moderního umění“; svým profesionálním přístupem si nejen získala německé praktikanty, ale dělala také dobrou reklamu českému stavebnictví. Spolupráce odborných škol a firem je nezbytná a zde byla dokonce úspěšně posunuta na mezinárodní úroveň.

Němečtí žáci se naučili potřebnou základní slovní zásobu díky jazykové animaci, která proběhla v prvních dvou dnech v prostorách školy. Společně si v dílnách SPŠ stavební nejprve osvojili odborné názvosloví potřebné při práci na stavbě. Prohlédli si naši hezkou, čerstvě zrekonstruovanou školu, výrobky oceněné řadou cen a moderní PC učebny.

Žáci pracovali na stavbě se zájmem, odváděli přesnou a pečlivou práci. Stavbyvedoucí nešetřil chválou praktikantů, a to jejich odvedené práce i kontaktů s českými zaměstnanci.

Součástí pobytu v Hradci Králové byla i řada volnočasových aktivit, např. prohlídka města Hradce Králové, muzea na Chlumu, zámku v Nechanicích a výlet do Prahy. Naše krajské město se žákům velice líbilo. Byli nadšeni jeho architekturou, čistotou a možnostmi kulturního i sportovního vyžití (Aquacentrum).

V závěru čtrnáctidenního pobytu se za přítomnosti radní KH kraje pro oblast školství Mgr. Táňi Šormové, dále ředitelů spřátelených škol - Mgr. Nataši Ungermannové a Josefa Bichlera, učitele Hanse Haslingera a majitele firmy Valc s.r.o. Ing. Pavla Valce uskutečnilo slavnostní vyhodnocení výměnné odborné praxe. Pochvalná slova zazněla na adresu organizačního zajištění akce, jejího průběhu i výsledku. Slavnostní atmosféru dokreslil hudební program studentů SPŠ stavební. Velké poděkování patří i paní ředitelce Mgr. Sylvě Nekolové za ubytování a za vyplnění volného času aktivitami společně s ubytovanými žáky na DM Vocelova.

Opět se potvrdilo, že tento projekt neplní pouze pracovní funkci, ale sbližuje národy, pomáhá vzájemnému poznávání lidí, jejich kultury, rozšiřování poznatků o sousedních státech. Učí toleranci a respektu.

Text a foto:Mgr. Hana Pinková