Na folklorním festivalu v Červeném Kostelci vystoupí 4TET i soubor z Kapverd

16. 8. 2022

V Červeném Kostelci se mezi 17. a 21. srpnem uskuteční 68. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Pozvání letos přijaly soubory nejen z Česka a Slovenska, divákům se představí také Poláci, Portugalci i soubor z Kapverdských ostrovů. Součástí programu bude i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

Na folklorním festivalu v Červeném Kostelci vystoupí 4TET i soubor z Kapverd

„Mezinárodní folklorní festival Červený Kostelec se svou kvalitou dostal do povědomí zahraniční veřejnosti jako jeden z významných evropských mezinárodních festivalů, náš kraj mu udělil trvalou záštitu a dlouhodobě jej podporuje. Je fascinující každý rok sledovat pestrou přehlídku souborů z různých koutů světa, které reprezentují tradici a umění své kultury. Součástí programu bude i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, kterým oceňujeme řemeslníky, jenž udržují a předávají dál umění starých mistrů,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Program začne ve středu večer slavnostním udělením titulů Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, na který naváže koncertní speciál vokální skupiny 4TET pod širým nebem.

Ve čtvrtek od šesti večer se představí zúčastněné folklorní soubory. Například z jihozápadních Čech přijede do Červeného Kostelce Soubor písní a tanců Jiskra, v jehož repertoáru jsou lidové písně a tance v Plzeňska, Žinkovska a Chodska.

Kulturní dědictví oaxacanských národů předvede soubor Ballet Folklórico Tradicional del Estado de Oaxaca z Mexika. Soubor se věnuje tancům, které identifikují každou etnickou skupinu vnitrozemního státu Oaxaca.

Soubor Bawtuquinhas PBS pak divákům ukáže vliv rytmů a zvuky afrických bubnů v hudbě. Zejména rytmy, které vznikly ze setkání Evropanů a Afričanů na Kapverdských ostrovech, odkud pochází.

V sobotu se ve festivalovém areálu otevře řemeslný jarmark, dílny pro děti i dospělé a dětská herní zóna. Od pěti zahraje kapela Klapeto a od sedmi večer vyvrcholí celý festival galapředstavením všech zúčastněných souborů.

Podrobnosti o programu naleznete na www.folklorck.cz.