Na financování sociálních služeb obdržel kraj od státu dotaci 486 milionů korun

24. 1. 2017

Rozdělení dotací na vyrovnávací platby v sociálních službách pro rok 2017 schválila na své včerejším zasedání rada kraje. Rozdělila tak větší část státní dotace, kterou kraj obdržel na financování sociálních služeb. Dotace, kterou kraji poskytlo Ministerstvo práce a sociálních věcí činila pro letošní rok 486 milionů korun, rozděleno z ní bylo asi 420 milionů korun.

Z celkové přidělené dotace 486 milionů korun bylo rozhodnuto o rozdělení částky asi 420 milion korun. Zbytek financí ponecháváme v rozpočtu jako rezervu, kterou budeme řešit dofinancování sociálních služeb v druhém pololetí tohoto roku. I přesto se ale ještě v průběhu roku pokusíme získat z ministerstva další finance, které by pokryly růst mezd pracovníků v sociálních službách a rozšiřování sítě poskytovatelů. Představovali bychom si částku ještě dalších asi 30 milionů korun,“ řek náměstek hejtmana odpovědný za oblast sociální Vladimír Derner.

Ročně se pohybuje financování sociálních služeb v Královéhradeckém kraji v hodnotě kolem 1,75 miliardy korun. Vedle dotace z MPSV se na financování podílí významně přímo kraj, který přispívá asi 200 milionů korun. Přispívají také samotná města a obce, a to částkou asi 105 milionů korun. Na financování se podílí i zdravotní pojišťovny a také samotní klienti. Dotace, kterou letos obdržel kraj od MPSV je v obdobné výši, jako obdržel loni v souhrnu za celý rok.

Sociální služby jsou ekonomickou činností ve veřejném hospodářském zájmu, tedy je to oblast, kde selhal trh. Je třeba tyto služby zajistit a vykonávat v zájmu občanů a je nutné je dotovat z veřejných prostředků. Nemohou být tedy působištěm podnikatelských subjektů, jejichž motivací je zisk,“ doplnil náměstek Derner.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem šestnácti domovů pro seniory a osmi dalších sociálních zařízení (např. ústavy sociální péče). V letošním roce jsou jedny z jedny z hlavních investičních priorit v sociální oblasti rekonstrukce Domova důchodců v Černožicích, Královéhradecký kraj také spolufinancuje výstavbu zcela nového zařízení pro seniory v Rychnově nad Kněžnou. Dále pokračuje rekonstrukce evakuačního výtahu v Domově U Biřičky. V průběhu roku chce kraj připravit projekt nástavbu budovy Domova pro seniory v Pilníkově a rovněž se bude připravovat rekonstrukce hlavního objektu v Barevných domcích Hajnice.