Most v Krňovicích bude od dnešních 18 hodin zpřístupněn jen pro vozidla do 3,5 tuny

28. 4. 2017

Zpřístupnění mostu přes řeku Orlici v Krňovicích pouze pro vozidla do 3,5 tuny, takové omezení začne platit od pátečních 18 hodin. Mimořádně dopravní opatření, které potrvá dva až tři týdny, bylo nutné přijmout z důvodu havarijního stavu mostu. Ten je způsoben konstrukční chybou mostu, která není nijak na první pohled viditelná a byla odhalena diagnostikou díky plánované rekonstrukci komunikace II/298. Most bude během dvou až tří týdnů podepřen tak, aby mohl být obnoven takřka plný provoz jako doposud.

Na mostě přes řeku Orlici v Krňovicích musí být od dnešního odpoledne přijata opatření, která zde omezí vjezd vozidlům nad 3,5 tuny, a to na dva týdny. Jsme si vědomi, že to může komplikovat dopravu i v souvislosti s uzavřením mostu ve Svinarech, ale objevila se zde při diagnostice konstrukční závada,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Rentgenový průzkum, který krajští silničáři objednali na základě předchozí diagnostiky, totiž odhalil na mostě závadu, která se běžně odhalit nedá. V konstrukci je špatně umístěna smyková výztuž, což se nijak navenek neprojevuje, ale je tu riziko, že by mohl být most při velké zátěži poškozen.

Jde především o to, abychom předešli možnosti nehody, která by ohrozila lidský život. Nelze dopustit, aby při sebemenším riziku byl ohrožen kdokoliv a proto bezodkladně musíme řešit zabezpečení mostu, a to i v případě, že na krátkou dobu vznikne nekomfortní dopravní situace v omezení provozu. Cílem je obnovit bezpečný provoz v daném místě co nejdříve," řekl náměstek hejtmana Martin Červíček, který je odpovědný za dopravu.

Jakmile byly výsledky testů známy, začali jsme činit všechny potřebné kroky k omezení dopravy na mostě, protože jako majetkový správce jsme odpovědní za bezpečnost na komunikacích. Vše bylo projednáno se starosty města Třebechovice pod Orebem a obce Běleč nad Orlicí, kterých se místně situace dotýká nejvíce, ale i s dalšími subjekty jako je policie, silniční správní úřad i krajský odbor dopravy z hlediska zabezpečení dopravní obslužnosti,“ řekl ředitel Správy silnic Královéhradeckého kraje Petr Kašpar.

Celá situace byla dnes ráno konzultována se zástupci obcí, policie, autobusových dopravců a dalších dotčených subjektů. „Během toho, co bude na mostě omezen provoz, jej na správných místech podepřeme. To je krátkodobé řešení, protože podpěry musí být v korytě řeky. Už po tomto zákroku by ale mohla být obnovena tonáž minimálně na 20 až 30 tun tak, aby po mostě projely například veřejné linkové autobusy,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje a.s. Jiří Brandejs. V návaznosti na tento krok se připravuje další řešení, tzv. sepnutí nosné části pomocí napínacích táhel. „Tento krok chceme realizovat v horizontu tří až čtyř měsíců, aby konstrukce vydržela bez omezení tonáže do doby, než bude postaven most nový. To se plánuje v horizontu dvou až tří let,“ doplnil ředitel Brandejs.

Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny:

Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny povede z Třebechovic pod Orebem po silnici I/11 přes Hradec Králové, dále přes Býšť a Bělečko. Provoz na mostě pro vozidla do 3,5 tuny bude střídavý jednosměrný.

Náhradní veřejná autobusová doprava:

Od 2. 5. 2017 vstoupí vplatnost speciální jízdní řád, který slouží pro dopravu nejen dětí zBělče nad Orlicí a Krňovic do Hradce Králové a Třebechovic pod Orebem do školy, ale i pro náhradu všech ostatních linek. To zajišťuje speciální mikrobusová linka 660239, kterou zde Královéhradecký kraj mimořádně objednává u dopravce AUDIS BUS s.r.o. Tento mikrobus bude zajišťovat přepravu přes most vKrňovicích. Jízdní řády jsou ke stažení níže pod informačním letákem.

Most v Krňovicích bude od dnešních 18 hodin zpřístupněn jen pro vozidla do 3,5 tuny

Soubory ke stažení