Mladí vynálezci se ukázali v Solnici

21. 6. 2017

Mladý vynálezce, tak zní název programu, jehož 8. ročník proběhl začátkem června na Základní škole v Solnici. Program zorganizovala asociace AriD Hradec Králové ve spolupráci s vedením základní školy. Program zahrnuje obecné etapy inovací: Odhal-Zkoumej-Inovuj!

Jak Mladý vynálezce funguje? Děti odhalují nedostatky věcí kolem sebe, zkoumají, proč tyto nedostatky vznikají, a navrhují nové nápady k jejich odstranění. Vybrané nápady jsou pak zpracovávány v týmu do formy modelů a plakátů. Autor nápadu se stává lídrem týmu, který připravuje modely, plakáty a prezentaci pro závěrečné představení v tzv. Tržišti nápadů.

Jako nejlepší byl ohodnocen nápad „SOS berle“ od autora Pavla Michela. Nejlepší plakát, nejlepší prezentace a nejlepší nápad byly oceněny diplomy a cenami.

K vybraným nápadům obdrželi autoři expresní patentovou rešerši, kterou zpracovali experti AriD přímo v průběhu programu, takže si mohli srovnat své řešení problému s patentovanými řešeními vynálezců z různých států celého světa. Cílem programu je především odhalení technických talentů, které by se jinak „nenarodily“.

Tentokrát se 8. ročníku programu Mladý vynálezce zúčastnilo 23 dětí ze sedmé třídy. Děti přinesly 21 nápadů, ze kterých bylo vybráno šest nápadů pro další týmovou práci. Tržiště nápadů proběhlo dne 9. června v prostorách Základní školy v Solnici. V publiku bylo více jak 100 dětí a dospělých. Zúčastnili se i zástupci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, a sice vedoucí oddělení evropských grantů Pavel Kavalír a Martina Svatoňová z odboru školství, dále pak ředitelka regionální kanceláře Czech Invest Martina Ceplová a projektová manažerka Alexandra Hegrová nebo zástupce Městského úřadu Solnice. Tito zástupci se zúčastnili nejen posledního dne dokončení programu, ale byli i členy komise pro posouzení nápadů.


AriD HK http://www.arid-hk.cz/

Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví je dobrovolné sdružení občanů působících v oblasti technické tvůrčí činnosti, aplikací invencí a rozvoje inovací, vzdělání, průmyslově právní ochrany nových řešení a v dalších činnostech, souvisejících s uplatňováním a vymáháním práv plynoucích z průmyslového vlastnictví v EU.

Mladí vynálezci se ukázali v Solnici

Mladí vynálezci se ukázali v Solnici

Mladí vynálezci se ukázali v Solnici