Mladí lékaři v nejohroženějších oborech dosáhnou na stipendium až 150 tisíc korun

21. 9. 2017

Čtrnáct personálně nejohroženějších lékařských oborů vytipoval Královéhradecký kraj. V následujících dvou akademických rocích poskytne cestou Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje studentům 6. ročníků lékařských fakult celkem 5,5 milionu korun formou stipendií. Studenti definovaných oborů, kteří se zavážou k práci ve zdravotnických zařízeních v Královéhradeckém kraji na čtyři roky, budou moci získat jednorázové stipendium nově až ve výši 150 tisíc korun.

Aktuálně jsme vytipovali čtrnáct lékařských oborů, které potřebujeme nutně personálně stabilizovat. Tři mimořádně potřebné obory podporujeme stipendijní částkou 150 tisíc korun. Jedná se o vnitřní lékařství, anesteziologii a intenzivní medicínu a pediatrii. Zájemce o dalších jedenáct oborů, mezi které přibyla nově oproti minulým kolům také například chirurgie, radiační onkologie nebo geriatrie, podpoříme částkou 120 tisíc korun,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Aleš Cabicar. Úkolem Královéhradeckého kraje je podle něj zajistit kvalitní a fungující zdravotnický systém. „Během dvou let, kdy se stipendijní program uskutečnil, jsme získali více jak pět desítek nových lékařů pro krajské nemocnice i další zařízení na území kraje. Ročně se tedy jedná o přírůstek kolem 25 lékařů, což je trend, který bude, doufám, pokračovat i v nadcházejících letech,“ doplnil náměstek Cabicar.

O jednorázové finanční stipendium budou moci žádat studenti lékařských fakult s předpokládaným ukončením studia v příslušném akademickém roce, pro který bude dané kolo stipendijního programu vypsáno. Přijetím stipendia se studenti zavážou k setrvání ve specializovaném oboru na území Královéhradeckého kraje po dobu čtyř let.

Podrobné podmínky stipendijního programu budou zveřejněny od 25. září 2017 na webových stránkách Královéhradeckého kraje a zároveň budou informace zaslány na všechny lékařské fakulty v České republice.

V rámci stipendijního programu poskytl kraj Zdravotnickému nadačnímu fondu Královéhradeckého kraje na roky 2017 až 2019 částku 5,5 milionu korun. Tento krok schválili už v září krajští zastupitelé.

Obory podporované jednorázovým stipendiem 150 tisíc korun:

1. vnitřní lékařství

2. anesteziologie a intenzivní medicína

3. pediatrie

Obory podporované jednorázovým stipendiem 120 tisíc korun:

1. psychiatrie:

2. radiologie a zobrazovaní metody

3. neurologie

4. urologie

5. radiační onkologie

6. všeobecné praktické lékařství

7. rehabilitační a fyzikální medicína

8. pneumologie a ftizeologie

9. nefrologie

10. geriatrie

11. chirurgie

Stipendijní program pro studenty posledních ročníků medicíny realizuje Královéhradecký kraj od roku 2015. Na jeho realizaci vynaložil dosud 7,5 milionu korun. Výsledkem programu je 52 nových lékařů, kteří nyní pracují v různých regionálních zdravotnických zařízeních.