Městské muzeum v Hořicích získalo druhé místo v soutěži Gloria musaealis

15. 10. 2020

Městské muzeum a galerie Hořice zaznamenalo úspěch v XVIII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis. Za projekt s názvem „Rekonstrukce muzea a nová expozice Od kamene k soše“ získalo v kategorii Muzejní počin roku druhé místo.

Nová expozice Od kamene k soše mapuje pískovec jako umělecko-řemeslný materiál, který má v této oblasti bohatou tradici. Její vznik umožnila celková obnova muzea a její moderní přístavba. Rekonstruovaný muzejní komplex se stal součástí nově architektonicky ztvárněného historického centra města Hořic

„Poděkování patří těm, co se podíleli na rekonstrukci muzea a stojí za vytvořením krásné nové expozice. Těší mě, že jsou v našem kraji takoví lidé, kteří svým úsilím a energií posouvají hranice k něčemu novému, lepšímu, zajímavějšímu. Upřímně všem gratuluji ke krásnému druhému místu v národní soutěži.Ta veřejnosti ukazuje vynikající výsledky výstavní, ediční a další činnosti muzeí a galerií a hořickému muzeu a galerii se to povedlo,“  říká náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Letošního ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis se účastnilo 60 muzeí a galerií a 87 soutěžních projektů ve třech hlavních kategoriích: Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis představuje veřejnosti výsledky výstavní, ediční a další činnosti muzeí a galerií. Soutěž cílí ke všeobecnému zvýšení prestiže muzejních institucí a posílení chápání smyslu jejich existence jako nositelů kulturního dědictví naší země. Soutěž je vyhlašována Ministerstvem kultury České republiky a Asociací muzeí a galerií České republiky ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. Nejvyšším oceněním v každé soutěžní kategorii je Cena Gloria musaealis.

Slavnostní vyhlášení výsledků XVIII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis za rok 2019 proběhlo 6. října 2020 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Soubory ke stažení