Lidé v Královéhradeckém kraji si připomenuli oběti nacistických zločinů

9. 2. 2023

Královéhradecký kraj se připojil k výzvě Velvyslanectví Státu Izrael v České republice sdílet společnou vzpomínku na životy milionů lidí po celém světě, kteří se stali obětmi nacistických zločinů během 2. světové války. Krajští zástupci symbolicky zapálili tři svíčky před pedagogickou fakultou v Hradci Králové. Právě v této budově byli ve 40. letech 20. století židovští občané shromažďování před nástupem do transportu. Podobné piety se uskutečnily v celém regionu.

Lidé v Královéhradeckém kraji si připomenuli oběti nacistických zločinů

„Lidská paměť slábne a s hrůzou sledujeme, že ani po osmi dekádách antisemitismus nezmizel a z úst mnoha politických předáků slyšíme stále ta samá nesmyslná obvinění židů, která využívají pro svoji propagandu. O to více musíme dbát na nezkreslené připomínání historických událostí, díky kterému může nejlépe předcházet tomu, aby se podobné hrůzy již nikdy neopakovaly,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová.

Tři svíčky, které zástupci kraje rozsvítili u pedagogické fakulty, nebyly jen tak obyčejné. Jsou na nich jména členů významné jičínské rodiny Goliathů. Otto Goliath působil před válkou ve vedení města Jičína a zároveň vlastnil obchod se suknem. Gestapo jej zatklo 1. září 1939 na radnici přímo během úředního jednání. Nacisté jej zavraždili následující rok v Buchenwaldu. Deportována byla také Ottova manželka Arnoštka, která zemřela v Osvětimi, a všechny tři jejich děti. Nejmladší František zemřel v Dachau. Syn Karel utekl v roce 1939 do Krakova, ale zde byl zatčen a odvlečen do gulagu. Podařilo se mu ale přežít a byl propuštěn. Uvěznění v koncentračním táboře přežila také prostřední dcera Emílie.

Podobné akce se odehrály ve spolupráci s velvyslanectvím Státu Izrael po celé republice. Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová vyzvala obce a města v regionu, aby se ke společné vzpomínce na odvlečené a zavražděné spoluobčany také připojily. Piety se tak uskutečnily například v Borohrádku, Deštném v Orlických Horách, Doudlebech nad Orlicí, Novém Městě nad Metují, Opočně, Trutnově, Třebechovicích, Náchodě nebo Skřivanech.

Z českých zemí bylo v letech 1941–1945 do koncentračních táborů deportováno více než 81 tisíc Židů. Z nich se osvobození dočkalo pouze zhruba 10 500.

Česká republika vyhlásila 27. leden Dnem památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti už v roce 2000. Právě v tento den v roce 1945 osvobodila Rudá armáda koncentrační tábor v Osvětimi.

Fotogalerie