Nejlepší komedií novoměstského festivalu jsou Vlastníci, nejvíc rozesmála Ženská pomsta

22. 9. 2020

Novoměstský 42. festival české filmové komedie zná své vítěze. Zlatý Prim si odnesli Vlastníci, čestný titul převzala Eliška Balzerová. Držitelem novoměstského hrnce, tedy snímek, který nejvíce rozesmál, se stala Ženská pomsta.

Letošní Festival české filmové komedie je minulostí. Nejlepší komedií jsou Vlastníci, nejvíc rozesmála Ženská pomsta

„Česká filmová komedie je ideální možností, jak překonat dnešní zvláštní dobu v souvislosti s koronakrizí. Všem tvůrcům komediálních filmů přeji, aby mohli natáčet další skvělé filmy. Velký obdiv patří také pořadatelům novoměstského filmového festivalu, kteří v podstatě do poslední chvíle žili v nejistotě, zda se letošní ročník bude moci konat. Moc bych si přála, aby 43. ročník proběhl v klidnější době a my bychom se společně mohli smát u českých filmů bez omezení,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast kultury Martina Berdychová.

Závěrečným večerem festivalu české filmové komedie uváděl jako vždy skvělý moderátor Michal Jančařík. Ten si na podium novoměstského kina postupně pozval držitele cen nebo jejich zástupce. Letošní ročník se totiž musel potýkat s mnoha změnami týkajícími se současné situace v republice. I tak - s úsměvem na i pod rouškami - byl 42. ročník velmi (divácky) úspěšný!

„Doba je smutná, my si ale zachováváme humor. I proto jsme od začátku vůbec neuvažovali o tom, že bychom náš festival rušili. Nechali jsme vyrobit veselé roušky a dodržovali veškerá opatření tak, abychom neohrozili návštěvníky festivalu ani samotný festival. Smát se je zdravé a my přejeme všem tvůrcům, hercům, divákům i partnerům, aby se smáli co nejdřív a abychom se v tomto duchu potkávali i v dalších letech,” řekl ředitel festivalu Zdeněk Krákora.

Odborná porota ve složení Daniel Barták, Peter Beňa, Ondřej Kepka, Jiří Kunte, Věra Míšková, Jana Podskalská, Kamila Špráchalová, Zuska Velichová a Zdeněk Zelenka udělila tyto ceny:

Cenu za nejlepší scénář Jiřímu Havelkovi za film Vlastníci. Jiří Havelka se ze závěrečného večera z rodinných důvodů na poslední chvíli omluvil. Diváci festivalu s ním ale besedovali online po promítání soutěžního film Vlastníci:

Ten film musí mít trychtýř a nasát co nejvíc diváků, proto je takový možná až moc ostrý. Na druhou stranu - i já jsem protrpěl schůze SVJ a až tak za 3-4 roky jsem se tomu začal konečně smát,” přiznal Havelka v neděli.

Cenu za výtvarný počin Vladimíru Smutnému za kameru filmu Poslední aristokratka.

Cenu za výkon mladého umělceVeronice Markové za roli ve filmu Bourák.

Cenu za nejlepší herecký výkon Petře Hřebíčkové za roli ve filmu Štěstí je krásná věc.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon Hynku Čermákovi za roli ve filmu Poslední aristokratka.

Cenu za nejlepší režiiJiřímu Havelkovi za film Vlastníci.

Hlavní cenu Zlatý Primv kategorii nejlepší filmová komedie filmu Vlastníci

Organizátoři festivalu udělili cenu za nezapomenutelné role v českých filmových komediích Elišce Balzerové, která měla na festival přijet, kvůli kolizi s jinou akcí se ale z účasti omluvila.

Která komedie si odnese hrnec smíchu od hrnčířky Petry Bláhové, to nebylo jasné do poslední chvíle. Po předání většiny cen se totiž ještě promítalo - Poslední aristokratku viděl plný sál, na první místo v tabulce smíchu se ale nevyšplhala.

Tradiční novoměstský hrnec tak patří tvůrcům komedie Ženská pomsta, diváci prosmáli 27,6 procent filmu.

Zdroj: Festival české filmové komedie

Fotogalerie