Letos dělá přijímačky na střední školy rekordní počet studentů

23. 4. 2014

Úterý 22. dubna a středa 23. dubna se pro některé žáky základních škol nesou ve znamení přijímacích zkoušek na střední školy a víceletá gymnázia. Letos dělá přijímačky na střední školy zřizované Královéhradeckým krajem nejvíce uchazečů za poslední čtyři roky – 6399 žáků.

Letos dělá přijímačky na střední školy rekordní počet studentů

„Na krajská lycea, čtyřletá a víceletá gymnázia je jednotná přijímací zkouška. Ostatním, krajem zřizovaným středním školám jsme doporučili, aby písemné přijímací zkoušky uskutečnily. Všechny školy se doporučení držely, ale forma přijímaček je už na školách samotných,“ odůvodňuje vyšší počet žáků, kteří šli letos k přijímacím zkouškám na střední školy a gymnázia, krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová.

V Královéhradeckém kraji žáci letos podali celkem 10 226 přihlášek, z toho jich bylo 8939 na střední školy zřizované krajem. Každý uchazeč si přitom mohl podat dvě přihlášky. Oproti loňskému roku je tak více o 115 přihlášek, ale i studentů, kteří jdou k přijímacím zkouškám. „Rozdíl vidíme především v porovnání s roky 2012, kdy přijímací zkoušku vykonalo 5728, a v roce 2011 3218 uchazečů,“ dodala Šormová.

Největší zájem je o gymnázia a obchodní akademie. Ve větších městech tradičně poptávka převyšuje nabídku studijních míst i na odborných školách – například na královéhradecké Střední zdravotnické škole nebo Střední odborné škole veterinární. Týká se to i škol s ekonomickým či pedagogickým zaměřením. V posledních letech se také podstatně zvýšil zájem o studium grafického designu.


Jak probíhá přijímací řízení?

Do krajských gymnázií (čtyřletých) a lyceí je přijímací zkouška jednotná, z českého jazyka a test z obecných studijních předpokladů, které dodává společnost SCIO, s.r.o. Dále je na vedení gymnázií, jestli k jednotné zkoušce zařadí i další test, například z matematiky. Uchazeči o studium na víceletých gymnáziích dělají v rámci přijímacího řízení přijímací zkoušku pouze z obecných studijních předpokladů formou SCIO testu. Podobu přijímacího řízení na ostatní střední školy si určují sami ředitelé škol.