Krajskými dožínkami ožije Hradec Králové už tuto sobotu

17. 9. 2014

Prostor u koupaliště Flošna a Všesportovního stadionu v Malšovicích v Hradci Králové zaplní již tento pátek 19. a v sobotu 20. vystavovatelé zemědělské techniky a hospodářských zvířat, dožínkové trhy, producenti regionálních potravin, hudebníci a divadelníci.

Krajské dožínky lákají na pestrý kulturní program i regionální potraviny

Královéhradecké dožínky jsou tradiční oslavou krajského zemědělství, které je pro nás významné a vynikáme i v celorepublikovém měřítku. Během sobotního programu budeme proto oceňovat nejen zemědělské podniky, ale i jednotlivce, kteří se zasluhují o rozvoj krajského zemědělství,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Dožínky patří svým rozsahem k největším akcím v Královéhradeckém kraji a jejich popularita u široké veřejnosti rok od roku stoupá. Součástí letošních dožínek bude odborně zaměřený program „Den zemědělství Královéhradeckého kraje“, který má za cíl seznámit mládež s odvětvím zemědělství a životního prostředí, jako možného perspektivního uplatnění. Letošní statistiky totiž ukazují, že Královéhradecký kraj na tom nebude vůbec špatně. „Zemědělci odhadují, že letošní sklizeň bude v České republice druhá nejvyšší za posledních 12 let. Královéhradecký kraj je pak ve sklizni obilovin mezi prvními třemi nejúspěšnějšími kraji a ve sklizni řepky je na místě druhém,“ uvedl krajský radní pro oblast zemědělství Jan Tippner.

Letošní dožínkový program, jehož součástí jsou tradičně prezentace stovek zemědělců a vystavovatelů, odstartuje slavnostním kočárovým průvodem, který projede celým centrem města Hradec Králové. Kromě prezentace produktů potravinářů i zemědělců nabídnou dožínky také bohatý kulturní doprovodný program.

Akce, kterou financuje Královéhradecký kraj, se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France, primátora města Hradec Králové Zdeňka Finka a ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Více informací o programu letošních dožínek najdete na www.kralovehradeckedozinky.cz.