Královéhradecký kraj zůstává v nejhorším protiepidemickém stupni

22. 1. 2021

V Královéhradeckém kraji dnes index protiepidemického systému PES klesl na 89 z nedělních 94. Podle dat ministerstva zdravotnictví je ale Královéhradecký kraj nadále v nejvyšším rizikovém stupni z pětibodové škály. Nejhorší situace je aktuálně na Trutnovsku, které je na 99 bodech.

Oproti číslům před několika týdny, kdy se denní přírůstek pohyboval okolo 200 až 400 případů, se situace v kraji zhoršuje. Denní přírůstek byl v minulém týdnu v průměru 700 až 800 nově nakažených denně. Kapacita v krajských nemocnicích je na hranici obsazenosti – nemocnice hospitalizují 270 covid pozitivních pacientů. Nárůst zaznamenala také Fakultní nemocnice Hradec Králové, ve které se aktuálně léčí 180 pacientů s koronavirem. Proto se neustále snažíme rozšiřovat kapacity lůžek a dovybavujeme i běžná lůžka na standardních odděleních pro případ dalšího zhoršení situace,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Krajské nemocnice se nadále potýkají s nedostatkem personálu. „V nemocnicích přibývají pracovníci v izolaci nebo karanténě. Začali jsme proto znovu oslovovat dobrovolníky a studenty z našich zdravotnických škol v Hradci Králové, Náchodě a Trutnově. V minulém roce jich takto vypomáhalo v nemocnicích na 240 a výraznou měrou se zasloužili o zvládnutí celé situace,“ informoval radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Vedle toho hejtman také požádal Armádu ČR, která dnes poskytla 22 vojáků na pomoc náchodské nemocnici. Také v nemocnici v Jičíně ode dneška vypomáhají čtyři vojáci.

Situace je vážná také v sociálních zařízeních, kde je nakažených 150 z 3250 klientů. Nemocných či v karanténě je také 139 ze 2465 pracovníků těchto služeb. Personální výpadky v zařízeních zajišťuje krajský pohotovostní mobilní tým a také dobrovolníci. Aktuálně jsou nakažení klienti ve 12 z 80 sociálních zařízení v regionu.

V současné době se podle dat ministerstva zdravotnictví nákaza v kraji šíří nejvíce v okrese Hradec Králové, kde za poslední týden bylo v přepočtu na 996 případů covid-19 na 100 tisíc obyvatel. Následuje Trutnovsko, Rychnovsko a Náchodsko se zhruba 869, 833 a 629 případy na 100 tisíc obyvatel. Okres Jičín má za posledních sedm dní okolo 458 případů na 100 tisíc lidí.