Královéhradecký kraj spustí plošné testování pedagogů

4. 12. 2020

Možnost dobrovolného plošného testování pedagogických pracovníků škol a školských zařízení, k němuž vydala pokyn vláda, se v Královéhradeckém kraji týká zhruba 12 tisíc osob. Podle údajů z jednotlivých škol o něj projevilo zájem zhruba 25 procent pedagogických pracovníků. Testování probíhá od 4. do 18. prosince na šesti odběrových místech v kraji, a to v Hradci Králové, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem po objednání přes rezervační systém.

„Obecně platí, že nabízené plošné testování pomůže v zajištění co největší bezpečnosti jak zaměstnanců škol, tak i dětí a mládeže. Testování a trasování jsou klíčové nástroje pro zvládnutí nejen současné situace, ale i dalšího vývoje,“ sděluje hejtman Martin Červíček.

Pedagogové budou nejdříve otestováni antigenními testy. V případě pozitivního výsledku a klinických příznaků onemocnění covid-19 bude pedagogickému pracovníkovi nařízena izolace. Pokud však nemá klinické příznaky, ale přesto bude antigenní test pozitivní, zdravotník ještě neprodleně provede konfirmační test. V případě pozitivity na stanovení přítomnosti viru bude pedagogovi také nařízena izolace.

O dobrovolné testování projevilo zájem zhruba tři tisíce pedagogických pracovníků, což je 25 procent z celkového počtu ze škol a školských zařízení v kraji. Testování probíhá prostřednictvím stejných poskytovatelů zdravotních služeb, kteří již odběry provádějí v šesti městech kraje, a to v Hradci Králové, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Zásobení testy je záležitost jednotlivých zdravotních zařízení.

K provedení testů je však nutné, aby se každý pedagogický pracovník objednal přes rezervační systém a na odběrovém místě se prokázal potvrzením o svém zaměstnání, které mu vydá zaměstnavatel. Ten ho také uvolní na potřebnou dobu nutnou k provedení testů. Tyto testy však nenahrazují testy potřebné k soukromým účelům, jako jsou cesty do zahraničí a podobně.

Testování bude probíhat od 4. do 18. prosince. Informace k rezervačnímu systému odběrových pracovišť jsou zveřejněny na webových stránkách a sociálních sítí jednotlivých nemocnic.

V odůvodněných případech, jako je například vyčerpání kapacity odběrového pracoviště, jsou připraveny pomoci i dva mobilní odběrové týmy Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.