Královéhradecký kraj rozdělí mezi hospice 22 milionů korun

3. 2. 2023

Krajští zastupitelé dnes schválili uvolnění prostředků na podporu hospicové péče v Královéhradeckém kraji. Pěti hospicům v regionu kraj v roce 2023 pošle 22 milionů korun.

 Kraj podpoří hospicovou péči 22 miliony korun

„Provozovatelé hospicové péče Královéhradecký kraj podporuje každoročně. Finanční podporou pomáháme zajistit jejich fungování a další rozvoj služeb pro vážně nemocné, kteří chtějí závěr života prožít doma ve svém prostředí a mezi svými blízkými. Moc si vážím toho, že hospice širokou škálou poskytovaných služeb pomáhají nevyléčitelně nemocným pacientům a jejich blízkým v co nejvyšší možné míře usnadnit závěr života,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

V loňském roce Královéhradecký kraj na hospicovou péči uvolnil celkem 24 milionů korun. Původní plán tehdy navýšil o tři miliony z původních 21 milionů korun.

„Aktuálně schválená částka 22 milionů korun na hospicovou péči je základ, který v průběhu roku předpokládáme navýšit podobně jako v loni, kdy jsme podporu zvýšili z důvodu kompenzace zvýšených cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Hospicová péče se skládá z lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných nevyléčitelně nemocným pacientům. Hospice poskytují sociálně právní a psychologické poradenství také rodinným příslušníkům. Služby zajišťují i podporu pro pozůstalé.

Krajský dotační program je přímo určený na spolufinancování této péče o pacienty, kteří vyčerpali možnosti léčby a nyní u nich pokračuje léčba, která minimalizuje bolesti a mírní všechny obtíže jejich diagnózy i případné komplikace.

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji stabilně zajišťuje pět domácích hospiců a kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci s kapacitou 30 lůžek pro paliativní péči. Služby mobilního hospice v využívá zhruba 380 pacientů. Přes 410 pacientů za rok pak využívá pobytové hospicové péče. Kontakty na hospice jsou dostupné zde.