Královéhradecký kraj připravuje dotační program na ochranné prostředky pro dopravce

2. 4. 2020

Ministerstvo dopravy ČR poskytne prostřednictvím svého dotačního programu na ochranné chemické prostředky a ochranné pomůcky pro veřejnou dopravu krajům a vybraným dopravcům sto milionů korun. Na Královéhradecký kraj v něm připadá zhruba půl druhého milionu. Následně kraj zveřejní vlastní dotační program určený dopravcům, kteří provozují veřejnou dopravu na území Královéhradeckého kraje.

„Nový dotační program má dopravcům pomoci s náklady, které jim vznikly v souvislosti s opatřeními na snížení rizika přenosu onemocnění COVID-19 při cestování veřejnou dopravou. Dotace se jim bude zpětně poskytovat na opatření, která provedou během března a dubna,“ vysvětlil první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Výše dotace poskytované ministerstvem dopravy se pro jednotlivé kraje počítala podle počtu přepravených osob v daném kraji za jeden rok. Pro konkrétní dopravce je tedy stanovena předpokládaná částka, kterou by neměli překročit. V takovém případě jim krajská dotace pokryje 100 procent nákladů. Podpora je určena jak pro autobusovou, tak i pro drážní dopravu.

Dotační program 20RRD08 musí ještě schválit Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Žádosti pak bude možné podávat od 4. 6. do 18. 6. 2020.