Královéhradecký kraj pošle na Ukrajinu trvanlivé potraviny za 700 tisíc korun

20. 6. 2022

Královéhradecký kraj pokračuje v podpoře partnerského ukrajinského regionu Zakarpatská oblast. Zastupitelé v pondělí schválili další pomoc v podobě 700 tisíc korun na nákup trvanlivých potravin. Je to již třetí humanitární pomoc, která od začátku března z kraje míří na válkou postiženou Ukrajinu.

„Zastupitelé na svém posledním zasedání projednali další návrh daru, zhruba ve výši 700 tisíc korun. Chceme za to koupit trvanlivé potraviny, o které jsme byli požádáni ukrajinskou stranou pro zvládání uprchlické krize v našem partnerském regionu," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Královéhradecký kraj je v kontaktu se zástupci ukrajinského regionu Zakarpatská oblast a společně koordinují specifikovanou pomoc, která je aktuálně nejvíce potřeba.

„Logistika je nadále velice náročná, na začátku války obzvlášť. Proto jsme hledali partnery, kteří se na tom budou z úrovní obou regionů podílet. Nechtěli jsme za každou cenu symbolicky něco nakupovat a dovážet na Ukrajinu. Soustředili jsme se nejdříve na zdravotní materiál, potom na techniku, kterou požadovali, a tentokrát jsme byli požádáni o trvanlivé potraviny. Myslím, že to má svoji logiku,“ doplnil hejtman Červíček.

Kraj poslal humanitární pomoc do Zakarpatské oblasti již na začátku března, tehdy šlo o zdravotnický materiál v hodnotě téměř 1,5 milionu korun. Začátkem května odjel do Zakarpatí kamion s nákladem 14 elektrocentrál, 25 praček, 25 mikrovlnných trub a 25 rychlovarných konvic, v celkové hodnotě přes 500 tisíc korun.