Královéhradecký kraj ocenil vítěze projektu Kraje pro bezpečný internet

14. 11. 2016

10. listopadu 2016 se v sídle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje uskutečnilo vyhlášení vítězů a předání cen vylosovaným řešitelům žákovského soutěžního e-kvízu v rámci projektu Kraje pro bezpečný internet.

S útoky formou sociálního inženýrství se současná internetová generace setkává dnes a denně. Oběť si to ale ne vždy musí uvědomovat. Závažné je použití sociálního inženýrství na dětech. I proto se již třetím rokem aktualizují e-learningové lekce pro žáky, na jejichž základě následně žáci vyplňují elektronický kvíz.  Od 2. května do 31. října 2016 běžel e-learningový soutěžní kvíz pro žáky základních až středních škol. Úspěšní řešitelé e-kvízu se mohli přihlásit do nadstavbové soutěže Kvíz PLUS, která obsahovala náročnější otázky.

Cílem projektu KPBI je preventivní působení na různé cílové skupiny obyvatel v oblasti bezpečnosti
ve virtuálním prostředí. V letošním roce se do projektu podařilo poprvé zapojit všechny kraje ČR.
O podpoře projektu rozhodla Asociace krajů České republiky na svém zasedání v září 2013.

Do soutěžního kvízu se letos zaregistrovalo celkem 28 483 žáků z celé republiky. Loni měl Královéhradecký kraj 500 úspěšných řešitelů, letos 1 596. I díky takovému zájmu se Královéhradecký kraj umístil na 4. místě v rámci všech krajů ČR. Podrobnější porovnání můžete vidět na adrese http://elearning.ecrime.cz/admin/kpbi_stats.php.

 

Výsledky letošního ročníku za Královéhradecký kraj:

  • Ve věkové kategorii 8 – 12 let bylo úspěšných 576 žáků. Vylosováni byli tito výherci: Adam Loula (ZŠ Dukelských bojovníků a MŠ, Dubenec), Anita Novotná (ZŠ a ZUŠ Rtyně v Podkrkonoší, okres Trutnov) a Nikola Homolková (ZŠ Nová Paka, Husitská 1695).
  • Ve věkové kategorii 13+ bylo úspěšných 1020 žáků. Mezi oceněnými byli: Nelly Karmášková (ZŠ a ZUŠ, Rtyně v Podkrkonoší, okres Trutnov), Eliška Bochová (Gymnázium
    a SOŠ pedagogická, Nová Paka, Kumburská 470) a Iva Pichová (SŠ propagační tvorby
    a polygrafie, Velké Poříčí, Náchodská 285)
  • V nadstavbové soutěži Kvíz PLUS bylo úspěšných 269 žáků. Zde byli oceněni nejrychlejší z nich: Tomáš Křepinský a Zuzana Zavřelová (Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325), Štěpánka Neprášková (VOŠZ a SZŠ, Hradec Králové, Komenského 234).

 

 Stejně jako v loňském roce, i letos Královéhradecký kraj vypsal soutěž škol o finanční dar za nejvyšší úspěšnou účast v žákovském e-kvízu. Finančním darem ve výši 10 až 20 tisíc korun budou oceněny školy:

  • Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Nová Paka, Kumburská 740 (úspěšnost 64 % žáků)
  • Základní škola, Trutnov 3, Náchodská 18 (úspěšnost 49 % žáků)
  • Vyšší odborná škola zdravotnická a střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 (úspěšnost 40,7 % žáků)
  • Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec (úspěšnost 40,7 % žáků)

 

Projekt KPBI není určen jen žákům, ale i jejich rodičům, pedagogům, sociálním pracovníkům, policistům. Pro všechny jsou na webové adrese www.kpbi.cz zveřejněny e-learningové lekce.
Ani rodiče, ani škola nesmí fenomén kyberprostoru přehlížet. Nyní se připravují i rozšíření projektu
o další cílovou skupinu, kterou jsou senioři.

V rámci projektu od 14. - 16. 11. 2016 proběhne v Královéhradeckém kraji šest seminářů s názvem Finanční gramotnost na internetu (z toho jeden je pro pedagogy, ostatní jsou určeny žákům středních škol). Dne 15. 11. 2016 proběhne na Krajském úřadě Královéhradeckého krajská konference s názvem Nástrahy virtuálního světa.

Odbor školství Krajského úřadu Královéhradeckého kraje tímto děkuje všem 46 zúčastněným školám za jejich aktivní přístup k problematice prevence v oblasti kybernetické bezpečnosti a gratuluje všem úspěšným řešitelům žákovské soutěže. Zároveň ale vyzývá k ostražitosti v souvislosti se stále se rozvíjejícími moderními technologiemi.

 

Mgr. Dita Kosová, krajská školská koordinátorka prevence

Odbor školství Krajského úřadu Královéhradeckého kraje

Královéhradecký kraj ocenil vítěze projektu Kraje pro bezpečný internet
Královéhradecký kraj ocenil vítěze projektu Kraje pro bezpečný internet
Královéhradecký kraj ocenil vítěze projektu Kraje pro bezpečný internet