Královéhradecký kraj je od dubna jedním z nejlépe hospodařících krajů ČR

28. 3. 2019

Královéhradecký kraj je mimořádně úspěšný v hospodaření se svým rozpočtem. K 1. dubnu se díky tomu přidá ke dvěma krajům, které již hospodaří se svými penězi bez dluhu. Přebytek rozpočtu 362 milionů korun půjde letošní rok primárně na posílení investic.

„Přebytek rozpočtu z loňského roku jsme převedli do toho letošního. Splatíme i poslední půjčky za celkem 85 milionů korun. Dalších 100 milionů přidáváme pro letošní rok na modernizaci a dostavbu náchodské nemocnice. Zbylé peníze chceme investovat hlavně do oprav a staveb silnic za téměř 65 milionů korun, do ZOO Dvůr Králové a dále například do školství 19 milionů korun či do kultury 11 milionů korun,“ okomentoval plány s přebytkem v letošním rozpočtu radní Rudolf Cogan odpovědný za oblast financí.

Během deseti let se Královéhradeckému kraji zmenšil dluh ze zhruba půl druhé miliardy korun v letech 2008–2009 na 125 milionů koncem roku 2018. Meziročně oproti roku 2017 pak o 62,5 milionu korun.

„Královéhradecký kraj hospodaří zodpovědně, využívá konjuktury k investicím a vyrovnání dluhů. V posledních deseti letech splatil úvěry ve výši 1,4 miliardy korun. Díky tomu se prohospodařil mezi tři kraje, které mají minimální úvěrové zatížení. Byl to náš dlouhodobý cíl, dostat se mezi nejlepší. A myslíme i na horší časy. Teď ale hlavně musíme dofinancovat náchodskou nemocnici. Ta bude v této etapě stát okolo 1,7 miliardy korun,“ dodal k placení úvěrů kraje radní Cogan s tím, že od 1. dubna se Královéhradecký kraj připojí k Jihočeskému a Plzeňskému kraji, které již hospodaří se svými rozpočty bez jakýchkoliv dluhů.

Celkový rozpočet Královéhradeckého kraje pro rok 2019 je po první rozpočtové změně více jak 15,7 miliard korun.