Královéhradecký kraj je druhým nejlepším Místem pro život

3. 9. 2020

Porota unikátního srovnávacího průzkumu Místo pro život 2020 udělila Královéhradeckému kraji druhé místo. Lépe dopadlo pouze hlavní město Praha. Tento projekt vyhodnocuje životní podmínky v jednotlivých krajích a snaží se upozorňovat na nejlepší regiony České republiky. Královéhradecký kraj získal loni prvenství.

„Královéhradecký kraj nadále zůstává na špičce. K jeho největším přednostem patří dobrá bezpečnostní situace, nízká kriminalita, kvalitní zdravotní péče, dobré podmínky pro trávení volného času a čisté životní prostředí. To, že nás předběhla pouze Praha se svými nesrovnatelnými možnostmi pracovního uplatnění i trávení volného času, je skvělá vizitka pro nás všechny,“ hodnotí výsledky průzkumu radní pro regionální rozvoj Pavel Hečko, který dnes ocenění pro Královéhradecký kraj přebíral.

K dalším přednostem kraje patří podle průzkumu kvalitní sociální služby, nadprůměrný počet lékařů a lékárníků, nízká průměrná nemocnost nebo hustá síť knihoven.

Prostor pro zlepšení naopak autoři výzkumu vidí v rozvoji občanské společnosti, zájmu občanů o aktivní účast v samosprávě nebo úspěšnosti studentů u státní maturitní zkoušky.

Subjektivní spokojenost lidí se životem v kraji je dokonce vůbec nejvyšší z celé republiky. Obyvatelé jsou maximálně spokojeni jak se stavem životního prostředí, možnostmi volnočasových aktivit, tak třeba i s pracovními podmínkami.

Fotogalerie