Královéhradecký kraj hodlá přispět na rekonstrukci hradecké pedagogické fakulty

7. 6. 2023

Dotaci ve výši 45 milionů korun chce Královéhradecký kraj poskytnout na rekonstrukci budovy Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Původní předpokládaný rozpočet investice se navýšil na 410 milionů korun a bez pomoci kraje by univerzita s rekonstrukcí budovy v centru Hradce Králové nejspíš nemohla začít. Návrh schválili krajští radní, zelenou mu ale ještě musí dát zastupitelé.

Královéhradecký kraj hodlá přispět na rekonstrukci hradecké pedagogické fakulty

„Vnímám, že v minulosti Univerzita Hradec Králové nebyla nějak zásadně podporována ze strany Královéhradeckého kraje. Z toho důvodu jsme nedávno přistoupili k podpoře územního rozvoje univerzity a poskytli dotační prostředky ve výši 16 milionů korun na plánované projekty, které souvisí s výstavbou univerzitního kampusu a dalších potřebných prostor. Je potřeba, aby kraj pomohl své regionální univerzitě i ve chvíli, kdy se ocitá v souvislosti s investičními záměry v nelehké situaci. Projekt na rekonstrukci budovy pedagogické fakulty považuji za dokončení potřeb univerzity při vytváření dostatečných kapacit v budovách, které má k dispozici. Pro zahájení této investice univerzitě chybělo přes 100 milionů korun, a proto je odpovědností kraje pomoci s dokrytím těchto potřebných investičních prostředků,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Cílem projektu je provedení kompletní rekonstrukce objektu budovy pedagogické fakulty, která se nachází na náměstí Svobody v centru Hradce Králové. Rekonstrukce budovy zvýší kapacitu pro přípravu budoucích učitelů a umožní další výzkumné, výukové a jiné činnosti fakulty.

Celkem je kraj připraven hradecké univerzitě poskytnout 45 milionů korun. Dotace by měla být rozdělena do tří let po částkách 15 milionů korun.

Univerzita má pro rekonstrukci památkově chráněné budovy připravenou projektovou dokumentaci a vydané stavební povolení. Stavební práce se budou týkat zejména interiérů a jejich celková hodnota přesáhne 410 milionů korun. Dotaci ve výši 271 milionů korun přislíbilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Podpory hejtmanství si skutečně moc vážíme. S příchodem současného vedení Královéhradeckého kraje v čele s panem hejtmanem Červíčkem cítím ze strany kraje rozhodně největší podporu za celou dobu mého rektorského mandátu. Jsem rád, že kraj vnímá, že Univerzita Hradec Králové zajišťuje pro region ročně nejen stovky kvalitních učitelů a učitelek, ale i dalších odborníků a odbornic v mnohých oblastech,“ sdělil rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča.

Hradecká pedagogická fakulta je významnou a nezastupitelnou institucí pro přípravu budoucích pedagogů, kteří následně působí v regionu. Nenahraditelnou roli má ale i pro veřejnost při zajišťování kurzů celoživotního vzdělávání a dalších aktivit. Rekonstrukce historické budovy přispěje k poskytování kvalitního vzdělávání budoucích pedagogů a přinese větší prestiž i nové zájemce o studium na nejstarší fakultě Univerzity Hradec Králové.

Univerzita Hradec Králové zažádala Královéhradecký kraj o individuální dotaci ve výši 45 milionů korun, a to za účelem rekonstrukce kulturní nemovité památky – budovy Pedagogické fakulty UHK na nám. Svobody. Případné udělení dotace je zcela zásadní moment ovlivňující rozhodnutí, jestli se do rekonstrukce budovy UHK skutečně může pustit, protože dotace MŠMT nedosahuje potřebné výše vzhledem k odhadovaným nákladům rekonstrukce, které jsou aktuálně 410 milionů korun včetně DPH. Vedle dotace MŠMT a vlastních zdrojů univerzity by byla krajská dotace dalším zásadním střípkem v celé mozaice robustních investičních nákladů. Budova je aktuálně zakonzervovaná a připravená k zahájení rekonstrukce okamžitě. Po udělení dotace je třeba dokončit administrativní úkony, předpokládáme ale, že pokud by skutečně vše v pořádku proběhlo, rekonstruovat by se mohlo začít během letních měsíců. Kompletní rekonstrukce interiéru má trvat dva roky,“ doplnil kvestor univerzity Aleš Klicnar.