Královéhradecký kraj bude žádat o dalších 200 milionů korun na kotlíkové dotace

21. 3. 2017

V nové výzvě na kotlíkové dotace, kterou vyhlásilo v minulém týdnu Ministerstvo životního prostředí, se bude Královéhradecký kraj letos ucházet o dalších 200 milionů korun. Za ty by se mělo v regionu vyměnit do roku 2019 na 2000 kotlů spalujících uhlí. První výzva pro majitele rodinných domů by mohla být vyhlášena ještě do konce letošního roku. Ze strany Ministerstva životního prostředí ovšem dochází k zásadním změnám podmínek a Královéhradecký kraj se snažil během schvalování uplatnit své připomínky.

Královéhradecký kraj přijímá první žádosti o kotlíkové dotace. Od půlnoci jich lidé podali už 150
O dalších 200,1 milionů korun z evropských dotací, které budou využity na tzv. kotlíkové dotace, zažádá Královéhradecký kraj do konce dubna 2017. Za tyto finance se zaváže vyměnit 2083 kotlů, které nyní spalují uhlí. Termíny, kdy budou moci lidé o dotace z nové výzvy žádat, ještě nebyl přesně stanoven, ale vyhlášení se předpokládá ještě do konce roku 2017.

Jisté ovšem je, že oproti výzvám minulým dojde k určitým změnám v pravidlech poskytování dotací. „Výraznými změnami podmínek nás Ministerstvo životního prostředí poněkud překvapilo. Určité změny jsme očekávali, k některým jsme se prostřednictvím Asociace krajů snažili uplatnit připomínky. Obáváme se například, že úplné zastavení podpory kotlům spalujících výhradně uhlí, podobně jako omezení možnosti pořízení kombinovaného kotle na uhlí a biomasu pouze na zařízení s automatickým přikládáním paliva, by mohlo části žadatelů zkomplikovat přístup k dotaci. Přesto věříme, že uspokojíme většinu zájemců,“ uvádí hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který připomínky v rámci AKČR uplatňoval.

"Kraj má za sebou více než roční zkušenost s Kotlíkovými dotacemi druhé generace, kdy se podařilo uspokojit více než 1600 žadatelů. Svými dvěma zásadami - dotace bez front díky výhradně elektronickému příjmu žádostí a dotace bez půjček prostřednictvím zálohového čerpání dotace -se zařadil k těm progresivnějším regionům," doplňuje radní pro oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací Pavel Hečko.

Nabídkou veřejných seminářů a osobních konzultací se úředníci snaží pomoci každému, kdo má o podporu na výměnu zdroje vytápění zájem. Nebude tomu jinak ani v dalším kole. Semináře, které přiblíží mimo jiné novinky v dotačním programu, jsou předběžně naplánovány na září tohoto roku a proběhnou opět na několika místech kraje.

Předmětem podpory přidělované fyzickým osobám bude výměna kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za:

 tepelné čerpadlo,

 kotel pouze na biomasu,

 automatický kotel na uhlí a biomasu (kombinovaný)

 plynový kondenzační kotel.

Podpora fyzickým osobám bude poskytována formou dotace, a to s následující hranicí:

• 75 % způsobilých výdajů dílčího projektu fyzické osoby v případě projektu s realizací automatického kotle na uhlí a biomasu, nejvýše však 75 tis. Kč.

• 75 % způsobilých výdajů dílčího projektu fyzické osoby v případě projektu s realizací plynového kondenzačního kotle, nejvýše však 95 tis. Kč.

• 80 % způsobilých výdajů dílčího projektu fyzické osoby v případě, že je realizován kotel pouze na biomasu s ručním přikládáním, nejvýše však 100 tis. Kč.

• 80 % způsobilých výdajů dílčího projektu fyzické osoby v případě, že je projektem realizováno tepelné čerpadlo nebo automatický kotel pouze na biomasu, nejvýše však 120 tis. Kč

Podpora bude dále navýšena o částku 7 500 Kč v případě, že je výměna kotle realizována v těchto obcích vybraných Ministerstvem životního prostředí (seřazených dle ORP):

Broumov – Broumov, Hejtmánkovice, Heřmánkovice, Křinice

Dobruška – České Meziříčí, Dobruška, Opočno, Semechnice

Dvůr Králové nad Labem – Dvůr Králové nad Labem, Choustníkovo Hradiště

Hořice – Bašnice, Cerekvice nad Bystřicí, Dobrá Voda u Hořic, Hořice, Chomutice, Miletín, Ostroměř, Rohoznice

Hradec Králové – Blešno, Černilov, Černožice, Dobřenice, Holohlavy, Hradec Králové, Hvozdnice, Chlumec nad Cidlinou, Kratonohy, Kunčice, Lhota pod Libčany, Libčany, Lochenice, Lovčice, Nechanice, Nové Město, Osice, Osičky, Praskačka, Předměřice nad Labem, Sadová, Smiřice, Stěžery, Střezetice, Syrovátka, Třebechovice pod Orebem, Urbanice, Všestary, Vysoká nad Labem

Jaroměř – Hořenice, Jaroměř, Rasošky, Rychnovek, Vlkov

Jičín – Cholenice, Jičín, Kbelnice, Kopidlno, Lázně Bělohrad, Libáň, Osek, Podhradí, Sobotka, Staré Hrady, Valdice, Vysoké Veselí, Železnice

Kostelec nad Orlicí – Albrechtice nad Orlicí, Borohrádek, Častolovice, Čermná nad Orlicí, Čestice, Doudleby nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí, Týniště nad Orlicí, Žďár nad Orlicí

Náchod – Červený Kostelec, Česká Skalice, Dolní Radechová, Hronov, Kramolna, Náchod, Police nad Metují, Říkov, Studnice, Velké Poříčí, Vysokov, Žďár nad Metují

Nová Paka – Nová Paka, Stará Paka

Nové Město nad Metují – Bohuslavice, Nové Město nad Metují, Provodov-Šonov

Nový Bydžov – Hlušice, Humburky, Nepolisy, Nový Bydžov, Skřivany, Sloupno, Smidary, Starý Bydžov, Vinary

Rychnov nad Kněžnou – Kvasiny, Rychnov nad Kněžnou, Solnice, Synkov-Slemeno, Vamberk, Záměl

Trutnov – Batňovice, Havlovice, Chotěvice, Rtyně v Podkrkonoší, Trutnov, Úpice

Vrchlabí – Hostinné, Vrchlabí

Výzva na Obnovitelné zdroje – květen 2017 20 milionů korun

Před startem nových výzev kotlíkových dotací koncem roku 2017 vyhlásí Královéhradecký kraj ještě v květnu 2017 jednu malou výzvu ve výši 20 milionů korun, která se bude týkat pouze obnovitelných zdrojů. Podmínky dotačního programu bude schvalovat Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje na svém jednání 27. března 2017. Podmínky budou poté zveřejněny.