Královéhradecký kraj a jeho muzea navazují užší spolupráci s hledači detektorem kovů

2. 7. 2020

Královéhradecký kraj a krajská muzea zahajují systematickou spolupráci s hledači při záchraně archeologických nálezů. Pracovníci Muzea východních Čech v Hradci Králové budou pro uživatele detektorů pořádat školení a za pravidelnou spolupráci pro ně připravili odměny. Zapojena budou všechna ostatní muzea zřizovaná Královéhradeckým krajem, a také Muzeum Podkrkonoší v Trutnově. Cílem je zachránit co nejvíce historických artefaktů pro budoucí generace.

Královéhradecký kraj a jeho muzea navazují užší spolupráci s hledači detektorem kovů

„Jednotlivé archeologické nálezy, bez ohledu na jejich kvalitu, rozměry, krásu či materiál, jsou základními kamínky do mozaiky, kterou odborníci postupně skládají o minulých kulturách a civilizacích na našem území. Pokud zmizí v soukromých sbírkách, ztratíme tím šanci důkladně poznat naši minulost,” sdělil hejtman Jiří Štěpán.

„Chceme s detektoráři navázat dlouhotrvající spolupráci. Věřím, že hledají historické artefakty ze zájmu o historii, takže se mohou podílet na spoluutváření našeho povědomí o historii našeho území. Za pravidelnou spolupráci jim nabízíme bezplatný vstup do muzeí, slevy na muzejní publikace a další benefity,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Pracovníci Muzea východních Čech v Hradci Králové vytvořili informační brožuru, kterou ve spolupráci s krajem budou šířit mezi širokou veřejností. Cílem informační kampaně je přesvědčit uživatele detektorů ke spolupráci a náhodné nálezce informovat o tom, jak se v případě objevení archeologického nálezu zachovat. Připravuje se aplikace pro okamžité zanesení místa nálezu.

„Naše muzeum bude na začátku jara a podzimu pořádat odborná archeologická školení pro zapojené spolupracovníky, ve kterých se dozví základy evidenční i konzervátorské práce a také poznají zákon o státní památkové péči. Jako spolupracovníci muzea budou své nálezy hlásit a ve spolupráci s našimi archeology evidovat jejich umístění. Naší snahou není potírání detektorářů, ale navázání oboustranně prospěšné spolupráce,“ doplňuje ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

Součástí informační kampaně bude přednáška pro veřejnost, jak se zachovat při nálezu válečného hrobu, která se uskuteční v sobotu 4. července v Muzeu války 1866 na Chlumu. První školení pro hledače se uskuteční v září 2020. Se startem projektu souvisí také retrospektivní výstava vybraných nálezů z posledních let.

Odhaduje se, že detektory kovů používá v naší republice jako svou volnočasovou aktivitu nebo k cílenému obohacení nejméně 30 000 lidí. Některé vede zájem o historii, jiní archeologické nálezy považují za volnou kořist pro obohacení soukromých sbírek. Počet archeologických památek po dřívějších obyvatelích přitom není nekonečný a v budoucnu je nebude možné nijak nahradit.

Pro archeology však není podstatný jen nález samotný, ale také jeho umístění, které daný předmět uvede do potřebného kontextu. „V některých případech postačí GPS souřadnice místa nálezu, případně údaj o hloubce, jindy je nutná přítomnost archeologa na místě nálezu a podrobnější dokumentace. Nalezené předměty také potřebují odbornou konzervátorskou péči,” dodává vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Novák.

Soubory ke stažení

Fotogalerie