Krajský datový portál uspěl v národním kole Mezinárodní ceny inovací

23. 11. 2022

V národním kole Mezinárodní ceny inovací byly oceněny projekty ze strojírenství, veřejné správy nebo oblasti environmentu. Datový portál Královéhradeckého kraje získal od porotců první místo v kategorii Inovace ve veřejné správě.

Krajský datový portál uspěl v národním kole Mezinárodní ceny inovací
Cenu v Praze převzali člen krajského datatýmu Tomáš Merta, vedoucí krajského odboru analýz a podpory řízení Radmila Velnerová a první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Mezinárodní soutěž vyhlašuje Evropská organizace pro kvalitu ve spolupráci s národními zástupci v jednotlivých zemích. V soutěži mají firmy a organizace veřejného sektoru možnost porovnat své inovace z mezinárodního pohledu.

Vítězem v kategorii Inovace ve veřejné správě se stal Královéhradecký kraj s inovací Katalog otevřených dat kraje a Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK.

Otevřená data vyššího územně správního celku jsou zobrazena mapovými výstupy. Automatizované napojení lokálního katalogu do národního katalogu otevřených dat je inovativním řešením. Záměrem bylo vytvoření datového portálu, který je centrálním informačním místem pro veřejnost a zároveň nabízí občanům otevřená data kraje na profesionální úrovni.

„S velkou radostí jsme převzali tuto cenu. Pro náš webový portál Data KHK je to v pořadí již čtvrté významné ocenění. Jsem hrdý, že právě datový portál pod vedením kolegů z odboru analýz a podpory řízení může v oblasti digitalizace veřejné správy reprezentovat kraj na celorepublikové úrovni a zvyšovat tak jeho prestiž,“ řekl k ocenění první náměstek hejtmana pro oblast inovací, investic a informačních technologií Pavel Bulíček.

Vítězem národního kola v kategorii Velké podniky se stala První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s., která uspěla s inovací Inovace technologií přesného lití nových typů odlitků rozvlákňovacích hlav ze superslitin na bázi niklu a kobaltu.

Další v pořadí se v kategorii Velkých podniků umístila společnost ŠMT a.s., jejíž hlavní činností je výroba a montáž těžkých horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů. Oceněnou inovací je Speciální frézovací hlava IFVW34, ta je určena především pro opracování různých hlubokých podélných drážek v dutinách obrobků.

Vítězem v oblasti Inovací s environmentálním zaměřením se stal Úřad městské části Praha 10 za inovaci s názvem Kompostováním k bezodpadovosti na Praze 10. Jedná o cílenou podporu kompostování a dalších bezodpadových aktivit na území městské části Praha 10 pro snižování množství odpadu a jako podpora odpovědného přístupu k odpadům obecně.

První místo v kategorii Potenciální inovace získala společnost CALISME a.s. za inovaci: Chytrá kuchyňská digestoř. Chytrá kuchyňská digestoř fungující na principu Internetu věcí (IoT) zajišťuje sterilitu prostředí, bezpečnost domácnosti a automatizaci vaření. Rozšiřuje běžné funkce digestoře o ionizace vzduchu v kuchyni a přilehlých prostorech. Digestoř je doplněna o UV germicidní lampu, která dokáže zajistit sterilitu varné desky nebo nádob na ní umístěných. Součástí digestoře jsou protipožární čidla, čidla pro detekci hořlavých látek nebo oxidu uhelnatého. V digestoři je umístěna i termo kamera monitorující teplotu v nádobách na varné desce. Digestoř je také vybavena pohybovými čidly, protože desinfekce musí probíhat bez přítomnosti osob. Prostřednictvím mobilní aplikace a telefonního modulu komunikuje digestoř s uživatelem.