Krajské železniční osobní dopravě by se mohl otevřít další přechod do Polska

25. 7. 2017

Lepší spojení v oblasti česko-polského příhraničí plánuje Královéhradecký kraj ve spolupráci se sousedním Dolnoslezským vojvodstvím. Železniční osobní přeprava by se mohla obnovit mezi Meziměstím a Mieroszówem. Diskutoval o tom náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček se svým polským protějškem Jerzym Michalakem, zástupcem dolnoslezského maršálka.

Se zástupcem dolnoslezského maršálka jsme hovořili především o obnovení regionální železniční osobní dopravy přes hraniční přechod mezi Meziměstím a Mieroszówem. Na jednání byl deklarován zájem provozování sezonních víkendových a svátečních spojů formou dvou párů vlaků denně,“ řekl po jednání se zástupcem Dolnoslezského vojvodství náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Diskutované nové přeshraniční spojení by pak mělo propojit vlakovými spoji pro osobní dopravu místa na trase z Walbrzychu až do Adršpachu. „Tato oblast má velký potenciál pro cestovní ruch a spojení by sloužilo především k dopravě turistů z Polska směrem do Adršpašsko-teplických skal, zároveň by se otevřela další možnost pro cestování z naší strany hranice do Polska. Snaha o zavedení těchto sezónních spojů je vzájemná a chtěli bychom, aby mohlo nové přeshraniční spojení fungovat už od května 2018,“ uvedl náměstek hejtmana Červíček.

Doposud funguje přeshraniční drážní osobní doprava přes hraniční přechod z Královce do Lubawky, kde jezdí vlaky také pouze v době turistické sezóny. V letošním roce je linka v provozu na trase Trutnov – Jelenia Góra, a to od května do podzimu.

Rozšíření přeshraniční vlakové dopravy by nabízelo další potenciál pro rozvoj regionální železnice. „Z mého pohledu přeshraniční železniční osobní dopravu přes Meziměstí považuji za další obrovský argument pro budování tzv. Vysokovské spojky, která vlakovou dopravu z Broumovska a Náchodska do Hradce Králové popřípadě do Prahy zkrátí minimálně o 30 minut. Velmi by se tak zkrátila jízdní doba například na trase Hradec Králové – Wroclaw,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Červíček.

Tématem společné schůzky náměstka hejtmana a zástupce maršálka byla i otázka autobusového spojení mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím.