Krajské kolo Logické olympiády

14. 11. 2017

Za finanční podpory Královéhradeckého kraje proběhlo v jeho sídle krajské kolo desátého ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 149 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří v nominačním kole obstáli v konkurenci 2 690 soutěžících z celého Královéhradeckého kraje.

Česká pobočka Mensy se mimo jiné zabývá vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti. Obliba Logické olympiády mezi žáky a studenty v Královéhradeckém kraji stále stoupá.

První místo mezi 50 žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojoval Tomáš Heger z Jiráskova gymnázia v Náchodě. Žák Jakub Jelen z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové na své cestě k vítězství v kategorii C překonal 46 soutěžících ze středních škol Královéhradeckého kraje.

Mezi 51 soutěžícími prvního stupně základních škol zvítězila žákyně ZŠ Úprkova Hradec Králové Kristýna Kalenská, doprovázena na soutěž svými rodiči. Vyhlášení vítěze kategorie A prožívala velmi emotivně. Nevěřila, že slyší své jméno. Mezi slzičkami štěstí prozradila, že ji baví řešit jiné úlohy než ze školních lavic a matematika ji moc nebaví, protože je jednoduchá. Ráda řeší obtížné úlohy, přichází sama na možnosti jejich řešení. Z tohoto důvodu se rodiče obrátili na Krajskou síť podpory nadání a nechali si doporučit možnosti činností podporující rozvoj nadání svého dcery. Tento systém podpory nadání vychází z aktivit, které se při podpoře talentů osvědčily. Navíc by měl přinést propojení organizátorů a dalších subjektů, které se na odhalování, podpoře a uplatnění nadaných dětí, žáků a studentů jakýmkoli způsobem podílejí. Pracovníci Odboru školství Krajského úřadu Královéhradeckého kraje zabývající se touto problematikou spolupracují se zástupci Krajské koordinační skupiny a pravidelně se zúčastňují tzv. kulatých stolů k podpoře nadání v Královéhradeckém kraji. Cílem spolupráce je odhalovat talentované děti a mládež, podporovat plné využití jejich potenciálu a kreativního myšlení, které je prospěšné celé společnosti.

Mgr. Martina Svatoňová

Krajské kolo Logické olympiády

Krajské kolo Logické olympiády

Krajské kolo Logické olympiády

Krajské kolo Logické olympiády

Krajské kolo Logické olympiády

Krajské kolo Logické olympiády