Krajská silniční síť dostane letos výraznou finanční injekci

24. 2. 2015

Nejhorší úseky silnic II. a III. tříd se letos dočkají opravy. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) totiž schválil uvolnění částky 4,6 miliardy korun, která má pomoci krajům s obnovou silnic. Peníze budou rozděleny podle procentuálního podílu na celkové délce silniční sítě. Královéhradecký kraj dostane téměř 300 milionů korun. Připraveny jsou ale i další projekty, které budou financované z jiných zdrojů.

Náchodská ulice v Novém Městě už nebude děsit řidiče
„Podíl spolufinancování krajů je zpravidla 15 procent. Pokud ale kraj v tomto roce profinancuje z vlastních zdrojů tento objem finančních prostředků do své silniční sítě, bude u schválených projektů financovat SFDI celých 100 procent nákladů,“ vysvětlil radní pro investice Josef Dvořák.

„Žádosti o financování budou předkládány po balíčcích. První z nich, který sestává z dvanácti projektů, byl již schválen Radou Královéhradeckého kraje. Předpokládané stavební náklady před vysoutěžením jsou zhruba 122 milionů korun,“ uvedl náměstek Karel Janeček, který je odpovědný za oblast dopravy.

Seznam investic zařazených do prvního balíčku:

III/32 830 Mlýnec

II/320 Voděrady – Záhornice

III/3263 Myštěves – Petrovice

III/3104 Sedloňov – opěrná zeď

III/30 022 Lampertice – stabilizace svahu

III/30 022 Lampertice – opěrná zeď u mostku

III/28 442 Opěrná zeď Brusnického potoka

III/32 346 Dub

Rekonstrukce mostu ev.č. 3043-3 Slatina nad Úpou

Rekonstrukce mostu ev.č. 327-026 Smidary

Rekonstrukce mostu ev.č. 3016-1 Lhota u Trutnova

Rekonstrukce mostu ev.č. 325-013 Mostek – Souvrať

Kromě toho byl již vypracován seznam všech akcí, které jsou do tohoto programu přijatelné. Zahrnuje 22 úseků silnic a 6 mostů. Jejich celková předpokládaná cena před vysoutěžením je 326,5 milionu korun.

Peníze ze SFDI však nejsou jediným zdrojem, z něhož budou letošní opravy krajských silnic financované. Do 41. výzvy Regionálního operačního programu Severovýchod přihlásil Královéhradecký kraj 9 projektů za 145 milionů korun.

Dopravní infrastruktury se týkají také tři projekty na stabilizaci skalních svahů za více než 10 milionů korun, které mají být financovány ze Státního fondu životního prostředí.

Dlouho avizovaná rekonstrukce silnice do Deštného v Orlických horách bude hrazena z Operačního programu česko-polské přeshraniční spolupráce. V tomto případě přesahují náklady 50 milionů korun.

Hodnota všech rekonstrukcí připravených na letošní rok přesahuje půl miliardy korun.

Soubory ke stažení