Krajská muzea navštívila delegace z Banskobystrického kraje

9. 1. 2023

Královéhradecký kraj hostil návštěvu z Banskobystrického kraje. Během třídenního pobytu zavítali zástupci partnerského regionu a jím zřizovaných kulturních organizací nejen do krajského města, ale také do regionů.

Svůj program zahájila slovenská delegace prohlídkou Regionálního muzea a galerie v Jičíně. Následně se přesunula do Hradce Králové a poslední den strávila na Náchodsku a Rychnovsku. S Banskobystrickým krajem má Královéhradecký kraj uzavřenou smlouvu o spolupráci již od roku 2003.

„Návštěva se týkala oblasti kultury. Našim slovenským kolegům jsme představili krajská muzea a galerie a ukázali jim některé příklady dobré praxe i výsledky nedávno ukončených projektů, například vznikající muzejní kampus v hradeckých Gayerových kasárnách, nový depozitář jičínského muzea v Robousích nebo revitalizovanou pevnost Dobrošov. Věřím, že sdílení zkušeností je prospěšné pro obě strany,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

Program v Hradci Králové zahrnoval vedle zmíněných Gayerových kasáren také prohlídku historické budovy Muzea východních Čech s jeho expozicemi a prohlídku Galerie moderního umění. Na závěr pobytu si návštěva vedle opravené prvorepublikové pevnosti nad Náchodem prohlédla také Muzeum a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

FOTO: Muzeum východních Čech HK a Galerie moderního umění HK

Fotogalerie