Kraj získal prodloužení dotace na pevnost Dobrošov. Vypisuje zakázku počtvrté

8. 2. 2019

Rada Královéhradeckého kraje schválila opakované vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce pevnosti Dobrošov. Došlo k přezkoumání projektové dokumentace. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 62,8 milionu korun bez DPH. Kraji byla prodloužena dotace o více jak jeden rok.

„Veřejnou zakázku vyhlašujeme počtvrté za více jak 62 milionů korun bez DPH. Hodnotícím kritériem je nejnižší nabídková cena, ale nejedná se o pevnou hranici maximální ceny. Firmy mohou podávat nabídky do 18. března do 9 hodin,“ okomentoval zakázku radní Václav Řehoř pro oblast investic a majetku.

Radní Řehoř dodal, že navíc došlo k revizi projektové dokumentace, konkrétně ve změně stavebních pracích hlavních pracovních objektů. Jedná se zejména o redukci sanačních prací. Cílem bylo zachovat cíle i aktivity projektu.

Kraj požádal Centrum pro regionální rozvoj ČR o prodloužení evropské dotace z původního termínu 30. listopadu 2020 na 8. prosince 2021, centrum vyhovělo. Důvodem požádání o prodloužení dotace byla obava kraje z nedodržení termínu realizace zakázky.

Do prvního kola výběrového řízení se nepřihlásila žádná firma. V druhém kole pak kraj obdržel pouze jednu nabídku, a to od uchazeče Gardenline, s. r. o., s nabídkovou cenou 64,8 milionu korun bez DPH. Následně však tato firma oznámila, že neposkytne součinnost k uzavření smlouvy o dílo v rámci zadávacího řízení. Důvodem je aktuální stav výrobních kapacit, kdy je stavební trh přesycen. Třetí tendr byl vypsán loňský rok v září. Přihlásila se firma Redomo, a. s., která částku překročila o více jak 24 milionů korun.

Královéhradecký kraj hodlá investovat do pevnosti Dobrošov dohromady více jak 94 milionů korun. Devadesát procent této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), přičemž kraj celou investici předfinancuje.