Kraj získal 1,1 miliardy korun na sociální služby

21. 1. 2021

Na poskytování sociálních služeb získal Královéhradecký kraj dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Krajský rozpočet na rok 2021 se tím navýší o částku 1,1 miliardy korun. Kraj obdržel rekordní částku, která je o 139 milionu vyšší než v loňském roce. Z dotace pokryje nárůst platů pracovníků přímé péče i rozšíření sítě sociálních služeb.

„Kraj připravil a podal žádost, která splnila všechny podmínky stanovené poskytovatelem. Rozhodnutí o přiznání dotace vydalo ministerstvo v lednu. Peníze z dotace pošleme poskytovatelům sociálních služeb na úhradu jejich prokazatelných nákladů,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

Kraj vyplatí většinu prostředků do konce února tak, aby poskytovatelé sociálních služeb měli zabezpečený dostatek provozních prostředků již na začátku roku, zbytek částky pak kraj vyplatí během měsíce června.

Největší část peněz z dotací na sociální služby, zhruba 60 %, míří k službám pro seniory. Hradí se z ní provoz pečovatelských služeb, denních stacionářů a domovů pro seniory. Další velký objem peněz směřuje na služby chráněného bydlení a domovů pro osoby se zdravotním postižením, ale i na další terénní a ambulantní služby pro zdravotně postižené.

V posledních letech kraj navyšuje také objem služeb pro osoby s duševním onemocněním v souvislosti s probíhající reformou psychiatrické péče, jejímž cílem je posilovat podpůrné služby pro osoby s duševním onemocněním tak, aby se snížil počet hospitalizací těchto osob a zvýšila se jejich podpora v přirozeném prostředí. Díky vyčlenění prostředků pro tuto oblast ve výši 36 milionů korun může kraj segment těchto služeb pravidelně posilovat.

Z prostředků financuje i další sociální služby podporující rodiny s dětmi, osoby v krizových situacích nebo osoby bez domova.

„V prosinci 2020 rozhodla vláda o navýšení finančních prostředků na platy pracovníků v přímé péči o 10 %. Zároveň vláda deklaruje nárůst platů o 10 % i ostatním pracovníkům. Ministerstvem práce a sociálních věcí deklarovaných 88 milionů, které jsme na navýšení obdrželi, však na pokrytí nárůstu platů nedostačují. Na pokrytí všech vládou deklarovaných navýšení by kraj potřeboval minimálně 135 milionů korun,“ dodává náměstkyně Martina Berdychová.

Přesto, že se státní prostředky na zajištění sociálních služeb každoročně navyšují, jejich nárůst dostatečně nepokrývá nárůst potřeb obyvatel kraje, které vyvolává stárnutí populace.

Kromě státních prostředků se na zajištění sociálních služeb podílí také kraj a obce. Královéhradecký kraj plánuje ze svého rozpočtu vydat na provoz sociálních služeb částku téměř 300 milionů korun. Také kraj prostředky na provoz sociálních služeb každoročně navyšuje.