Kraj vyšle děti z dětských domovů na hory

18. 11. 2020

Královéhradecký kraj připravil pro děti ze sedmi dětských domovů, které zřizuje, ozdravné pobyty v horských ozdravovnách. Jedná se o sedm týdenních turnusů za více jak půl milionu korun, které kraj uhradí ze svého rozpočtu.

„Dětské domovy fungují od letošního jara kvůli koronavirové epidemii v mimořádném režimu a pro děti je tato situace hodně náročná. Některé z nich obtížně zvládají pobyt v karanténě, u jiných se objevují i vážnější poruchy chování. Změna prostředí, pobyt v přírodě, setkání s jinými vychovateli a učiteli bude pro děti určitě příjemnou změnou," sděluje náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství a sportu.

Nápad vyslat děti do ozdravoven vzešel především z žádosti ředitelů domovů a doporučení dětských psychologů. Po projednání situace s ředitelkou Sdružení ozdravoven a léčeben Janou Třešňákovou kraj vyšle ucelené skupiny dětí z jednotlivých dětských domovů do ozdravoven, které zřizuje v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Nemojově. Výuku zde zajistí pedagogové z ozdravoven, kteří v těchto zařízeních běžně vyučují. S dětmi z konkrétních dětských domovů pojedou jeden či dva pedagogové pro případné řešení krizových situací. Ostatní zůstanou v domovech. Budou se věnovat činnostem, jež nemůžou v době plného obsazení domovů realizovat, včetně péče o děti, které se ozdravného pobytu nezúčastní.

Královéhradecký kraj organizuje pobyty pro zhruba dvě stovky dětí ze sedmi dětských domovů, které zřizuje (Jaroměř, Vrchlabí, Dolní Lánov, Sedloňov, Nechanice, Broumov, Potštejn). Děti pojedou v týdenních turnusech v termínech od 19. listopadu do 21. prosince. Náklady za pobyty činí 537 tisíc korun a kraj je hradí ze svého rozpočtu.