Kraj vyhlásí dotační programy v oblasti sportu

20. 8. 2019

Královéhradecký kraj vyhlašuje na rok 2020 v oblasti sportu osm dotačních programů v celkové částce více než 23 milionů korun. Vytváří tak vhodné podmínky pro rozvoj sportovních a volnočasových aktivit obyvatel kraje. Novinkou je program investic do sportovních objektů a zařízení.

„Vyhlášením krajských dotačních programů a vhodným nastavením podmínek pro žadatele chceme co nejvíce podpořit sportovní a volnočasové aktivity pro naše obyvatele. Z tohoto důvodu se vracíme i k jednoúčelovým programům, které přinesou lepší orientaci, jasnější a srozumitelnější podmínky v jednotlivých programech a pro žadatele to bude jednodušší,“ říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sportu a volnočasových aktivit. Dodává, že letos kraj vychází vstříc požadavkům žadatelů v podobě dřívějšího vyhlášení dotačních programů, vyhodnocení i schválení dotací tak, aby žadatelé co nejdříve obdrželi informaci, zda získají finanční podporu a v jaké výši. Toto posunutí i umožní dřívější zaslání finančních prostředků.

Vyhlašované programy Královéhradeckým krajem v oblasti sportu pro rok 2020:

1. Pohybová gramotnost a pořádání významných masových tělovýchovných a sportovních soutěží typu "sport pro všechny“ (2.000.000 Kč)

2. Pořádání významných sportovních akcí dětí a mládeže (2.000.000 Kč)

3. Činnost sportovních středisek a sportovních center mládeže (1.800.000 Kč)

4. Podpora krajských reprezentačních výběrů mládeže a reprezentace na republikových, evropských a celosvětových soutěžích (1.800.000 Kč)

5. Celoroční pravidelná sportovní činnost dětí, mládeže a osob se zdravotním postižením vč. vzdělávání trenérů, rozhodčích a cvičitelů (2.500.000 Kč)

6. Příprava krajských reprezentantů na Olympiádu dětí a mládeže (500.000 Kč)

7. Vrcholový a výkonnostní sport v kategorii dospělých (4.500.000 Kč)

8. Podpora investic do sportovních objektů a zařízení (8.000.000 Kč)

„Poprvé v historii vyhlašujeme program na podporu investic do sportovních objektů a zařízení, a to ve výši 8 milionů korun,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast sportu a doplňuje, že tento program kraj vyhlásí jako jediný víceletý a žadatelé budou moci finanční prostředky čerpat až do 30. listopadu 2021.

Dotační programy před vyhlášením musí schválit zastupitelé na svém zářijovém jednání a poté je kraj zveřejní na stránkách krajského dotačního portálu: dotace.kr-kralovehradecky.cz. Termín pro podávání elektronické formy žádosti bude od 10. října do 5. listopadu 2019. Písemnou formu musí posléze uchazeči dodat na krajský úřad do 12. listopadu 2019.

„V dotačních programech pro oblast sportu se nám podařilo navýšit finanční částku oproti loňskému roku o osm milionů korun,“ vyzdvihuje náměstkyně Berdychová s tím, že i úprava podmínek některých programů umožní například podávání více žádostí sportovním klubům a tělovýchovným jednotám, které sdružují více sportů.

Pracovníci odboru školství v druhé polovině září a v průběhu měsíce října ve všech okresech Královéhradeckého kraje připravují semináře pro žadatele o dotaci v oblasti sportu. Zaměří se hlavně na novinky v podmínkách programů a pomůžou žadatelům se orientovat při podávání žádosti o dotaci. Přesné termíny a místa konání kraj zveřejní na webových stránkách kraje a dotačním portále Královéhradeckého kraje společně s vyhlášením dotačních programů.