Kraj vstoupí do zadávací dokumentace tendru na autobusovou dopravu. Obálky se budou otevírat v březnu

5. 1. 2016

Tendr na autobusovou veřejnou dopravu poběží dál, změní se zadávací podmínky a otevírání obálek s nabídkami se posune na březen 2016, o tom dnes rozhodla Rada Královéhradeckého kraje na svém mimořádném jednání. Pozměněné podmínky mají vyjít vstříc požadavkům řidičů.

„Na dnešní Radě jsme si potvrdili, že trváme na tom, aby tendr na autobusovou dopravu pokračoval. Rada se ve svém rozhodnutí opřela o dva na sobě nezávislé právní posudky, o názor Okresního soudu v HK, který nevyhověl řidičům zastavit tendr, o názor antimonopolního úřadu a v tomto našem postupu máme podporu jak předsedy vlády, tak předsedy Asociace krajů ČR,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Rada dále rozhodla, že vstoupí do zadávací dokumentace tendru. „Změna zadávací dokumentace bude taková, aby umožnila zaměstnavatelům řidičů důstojně zaplatit odvedenou práci a aby zároveň garantovala řidičům výši mzdy i způsob jejího růstu,“ vysvětlil hejtman.

Původně měl kraj dnes rozhodnout o konečné variantě, kterou se v případě zakázky vydá dále. „Věc ještě není definitivně uzavřena. Je to náš vstřícný krok vůči odborům. Chceme najít společný kompromis, ale zrušení tendru není kompromisem. Chceme dále jednat, což jsem dnes řekl i předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů Josefu Středulovi. Nechtěli jsme rozhodnout do doby, než se znovu potkáme se zástupci odborů, což bude tento čtvrtek,“ uvedl Franc.

Na možných změnách budou v tuto dobu pracovat právníci. Jejich konkrétní podobu bude schvalovat Rada kraje na jednání v pondělí 11. ledna. Do té doby je ještě otevřený prostor k jednání.