Kraj spolupracuje na rozvoji lokality u vodní nádrže Rozkoš

25. 2. 2019

Nad společným tématem vodního díla Rozkoš se sešli krajský radní Karel Klíma a zástupci Povodí Labe. Cílem jednání byla vzájemná koordinace postupů při naplňování vodohospodářských zájmů v lokalitě vodního díla Rozkoš.

Kraj chce zlepšit kvalitu vody v Rozkoši

„Vodní nádrž Rozkoš je největším vodním dílem na území Královéhradeckého kraje. Kraj je dnes jediným subjektem, který může splnit koordinační roli různých i protichůdných zájmů v této lokalitě. Z vodního díla nelze jen těžit prospěch. Je potřeba zajistit také jeho patřičnou ochranu,“ řekl radní pro oblast vodního hospodářství, životního prostředí a zemědělství Karel Klíma.

Krajské zastupitelstvo schválilo celkovou koncepci odkanalizování levého břehu nádrže. Jsou připravené i formy finanční podpory pro dotčené obce, které by při ochraně vodního díla mohly být investičně znevýhodněny.

Povodí Labe naproti tomu intenzivně usiluje o snížení nánosů v severní části nádrže.

„Zájem o rekreační využití stále roste, ale bez zajištění podmínek pro správné fungování vodohospodářské funkce vodního díla by stamiliony na turistickou infrastrukturu mohly ztratit smysl. Další schůzku připravíme na duben v širším formátu včetně dotčených obcí,“ dodal radní Klíma.

Stavba vodní nádrže začala v roce 1951 a k jejímu dokončení došlo v roce 1969. Díky rozloze přes tisíc hektarů je osmou největší přehradou v České republice, která pojme přes 76 milionů kubických metrů vody. Kromě protipovodňové ochrany slouží například jako rekreační místo. Na své si zde přijdou také vyznavači vodních sportů či chovu ryb.