Nové vybavení dobrovolných hasičů? Jednotky získají od kraje a ministerstva stanice a auta

19. 4. 2016

Kraj ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS pokryje část celkových nákladů na nové vozy a hasičské zbrojnice. Ze svého rozpočtu rozdělí 10 milionů korun. Ministerstvo vnitra by mělo přispět 16 miliony korun. V současné době ministerstvo schválilo vybrané projekty v krajích. V našem regionu počítá se třemi stanicemi a čtrnácti novými vozy.

Kraj spolufinancuje nové vybavení dobrovolných hasičů. Získají stanice a auta
Královéhradecký kraj významně spolufinancuje program Generálního ředitelství HZS ČR, který se týká nákladů na vybavení jednotek dobrovolných hasičů. Kraj přispěje 10 miliony korun, ministerstvo 16 miliony korun.

Dotace je určena na nákup požárních automobilů, výstavbu, či rekonstrukci a modernizaci požárních zbrojnic. Ministerstvo vnitra už schválilo vybrané projekty, na kterých se bude finančně podílet i kraj. Novou, či zrekonstruovanou stanici budou mít Hořičky, Hořice a Nová paka. Hasičské vozy pak například Hostinné, Skřivany, či Svoboda nad Úpou.

Tato podpora je výsledkem jednání krajů s hasičskými složkami, které potřebují pro výkon své náročné práce být co nejlépe vybaveni. Na záchraně životů se nedá šetřit,“ říká hejtman Lubomír Franc.

Horní hranice příspěvku od kraje jsou dvě třetiny celkové výše dotace poskytnuté Generálním ředitelstvím HZS. Pokud by například jednotka pořídila automobil za 900 tisíc korun, získá dotaci 450 tisíc korun ze státního rozpočtu, kraj přispěje zhruba 300 tisíc korun a zbytek dodá žadatel.

Své vypracované žádosti s projekty budou moci jednotky (případně zapojené obce) podávat od 25. dubna.